Reprise: Eden (4PM, Pluk Tent)
- overdag
- 98'
- English subtitles
Pluk de Nacht screens films that are otherwise hard or impossible to find in the Netherlands. Not in the cinemas, not on TV, and Netflix too ignores these little gems. It’s shame, then, that it never goes beyond that single screening at Pluk. That’s why this year, we’ll dust off a Pluk classic every Thursday, Friday and Saturday afternoon. Like the lighthearted culinary cinema of Eden.
Eden, getrouwd en moeder van de vijfjarige Leonie, valt als een blok voor de verleidelijke keuken van excentriek meesterkok Gregor. De twee zien elkaar steeds vaker in Gregors keuken, waar Gregor de dankbare Eden het een na het andere fantastische gerecht voorschotelt. Als haar man het eten van Gregor proeft, begrijpt hij dat hij snel iets moet doen om zijn vrouw niet te verliezen.
De rondbuikige en excentrieke chef Gregor runt een klein restaurant aan de rand van de stad. Hij ontmoet Eden wanneer ze hem bedient op zijn favoriete terrasje. Eden is getrouwd met Xaver, en hun vijfjarige dochter Leonie heeft het syndroom van Down. Wanneer Gregor in het park Leonie bijna in een fontein ziet vallen, is hij direct gecharmeerd van haar – en haar moeder. Hij besluit een cake met eigengemaakte chocolade voor haar verjaardag te bakken.
Als Eden de chocolade proeft, is ze compleet verrukt. Ze bezoekt de keuken van Gregor om meer te kunnen proeven van zijn kookkunst, wat uitmondt in een innige maar platonische relatie. De geheime culinaire ontmoetingen bevrijden zowel Eden als Gregor uit hun dagelijkse sleur. Edens huwelijk bloeit er zichtbaar van op, en ze raakt zelfs weer zwanger. Geheimen zijn echter moeilijk te bewaren in hun kleine dorpje.
Eden is de derde speelfilm van de Duitse regisseur Michael Hofmann, wiens voorgaande film Sophiiieee! ook al op Pluk was te zien. Dit charmante, lichtvoetige relatiedrama over de kunst van het koken en de liefde past naadloos in de traditie van sensuele eetfilms als Eat Drink Man Woman en Como agua para chocolate, wat inmiddels een genre op zich is geworden. Het water loopt je in de mond bij het zien van de vele exquise gerechten die Gregor bereidt en die zonder uitzondering een geheim recept hebben.