Voor de laatste Pluk de Nacht date melden zich twee vrouwen die net zo open en verwachtingsvol de zomernacht in stappen als de personages in de vertoonde film Dreissig. Nu ze zelf ook bijna de dertig aantikken herkennen ze zich wel in de thematiek van dolende dertigers, maar treden ze de nacht iets lichtvoetiger tegemoet dan de personages in de film.

“Ik ben best wel leuk om mee te zijn, dus het komt wel goed”, aldus de half Zweedse Anna. Niet dat ze het niet spannend vond om op blind date te gaan, waarvan ze van tevoren niet wist of dit met een vrouw of een man zou zijn. Het werd de eveneens Amsterdamse Saskia – opgegroeid in Chicago – met wie ze al vrolijk in gesprek is als ik haar even kom stelen om naar een eerste indruk te vragen. “Het gesprek loopt heel vloeiend. Het scheelt ook dat ik lekker in mijn vel zit, dat je niet zo’n dag hebt dat je aan je hele zijn gaat twijfelen.” Gaat er gezoend worden vanavond? “Ik hou wel erg van kussen, maar de ander moet wel iets initiëren voordat ik dat zomaar doe.”

Is Saskia daar het type voor? Lef heeft ze in ieder geval wel. Met een enkel zo rond als een tennisbal is ze na een verzwikking toch maar mooi naar Pluk de Nacht gerold. “Ik sta open voor wat de wereld naar me toebrengt, daar komen de mooiste dingen uit voort. Als mijn verhaal andere mensen aanzet om iets nieuws te proberen vind ik het al een geslaagde avond.”

Als ik Saskia de volgende morgen vraag of de avond nog meer dan geslaagd geworden is, klinkt een pijnlijke kreun door de telefoon. Het vuilnis moet de deur uit, verzwikte enkel of niet. De romantische nacht lijkt ver weg, op de vraag of er nog gekust is, klinkt een ‘no comment’. Wel wil ze loslaten dat er nummers uitgewisseld zijn en dat er een klassiek concert op de planning staat. Dat klinkt hoopgevend. Heeft ze net als de personages in Dreissig de hoop ‘dat alles goedkomt’? “Liefde zoals in de film? Dan kies ik voor Sweet home Alabama. Twee mensen die hun eigen leven hebben opgebouwd en hun eigen droom gevolgd hebben en elkaar uiteindelijk tóch vinden. Elkaar steunen en toejuichen in het najagen van die droom. Elkaars grootste cheerleader zijn, dat is wel mijn ideaal!”

Foto: Sabine van Nistelrooij