De Shorts Night stond op donderdag in het thema van de ‘Hot Girl Summer’. Dat schreeuwt om schaamteloos jezelf zijn, schoonheidsidealen doorbreken en vooral lol kunnen hebben met jezelf. Dat zette onze Daily Pluk-redacteur aan het denken.

Die thematiek zette mij aan het denken, vooral over schoonheidsidealen en hoe die door de eeuwen heen veranderen. Het huidige schoonheidsideaal is een afgetraind lichaam met een platte buik, maar op andere plekken wel graag de gewenste rondingen. ‘Gezond’ dun wordt er wel eens gezegd. En natuurlijk kan een kleurtje ook geen kwaad. Compleet het tegenovergestelde van wat in de Renaissance mooi werd gevonden.

Heel gek eigenlijk hoe die idealen zo sterk kunnen veranderen. Wat zorgt voor deze verandering en hoe zullen deze verder evalueren? Een perfect moment om hier eens wat dieper op in te gaan met enkele nietsvermoedende Pluk-bezoekers. Hoe zullen wij er allemaal in 2050 het liefst uit willen zien?

Een interessante mening, die door velen bleek te worden gedeeld, komt van Laura. Zij denkt dat het androgyne sterk de overhand zal nemen en we steeds meer afscheid zullen nemen van de binaire stereotypes van wat het betekent om man of vrouw te zijn. Gelijkheid zal niet alleen in lonen of rechten terug te vinden zijn, maar ook in het uiterlijk en de verwachtingen die wij ervan hebben.

Een heel ander idee kwam van Rineke. Zowel als moeder als in haar baan als therapeut maakt zij veel mee van de onzekerheden die mensen hebben. Zij denkt dat juist de plastische chirurgie – of in haar woorden: plastic fantastic – zich verder zal ontwikkelen; een trend die al sinds de jaren tachtig opkomt. Dat zal wel een tegenreactie hebben: ‘Natuurlijk’ tegenover ‘Gemaakt’. Rineke verwijst bijvoorbeeld naar de jonge vrije geesten die tegenwoordig hun lichaamshaar laten staan.

Daarnaast is de consensus dat deze schoonheidsidealen niet meer een algemene standaard zullen zijn, maar juist individualisme zullen loven. Jezelf zijn, op jouw eigen manier, zonder de dwang te moeten voldoen aan een ideaal om gelukkig te zijn: dat is onze idealistische hoop voor de toekomst van schoonheid.

Tekst: Masha Kunakhovich