“All the animals come out at night – whores, skunk pussies, buggers, queens, fairies, dopers, junkies, sick, venal…” Iconische woorden van Robert de Niro in Taxi Driver. Maar op het witte doek van Pluk de Nacht kwamen ze uit de mond van een schoonmaker in restaurant Happyhappyjoyjoy. Het is één van de drie korte filmpjes door Popcorn Brain, speciaal geproduceerd voor Pluk de Nacht. Iedere avond lieten we er een zien voorafgaand aan de hoofdfilm.

Creative agency Popcorn Brain is twee jaar geleden opgericht door Diego Molina en Daniel Bruce. “Iedereen bij ons op kantoor is een grote film nerd”, vertelt Diego. “We citeren films aan de lopende band. Zowel voor de grap als om elkaars filmkennis te testen. Dat is ook waar het oorspronkelijke idee voor deze serie is ontstaan: wat gebeurt er als we zulke quotes uit hun context halen, en in een totaal andere setting filmen?”
En zo geschiedde: de ‘hamburger-dialoog’ uit Pulp Fiction werd opgenomen in bed, de indringende woorden van Kevin Spacey uit American Beauty werden geplaybackt door acteur Victor Reinier, en Robert de Niro’s rauwe monoloog uit Taxi Driver vond zijn weg van de straten van New York naar een restaurant in Amsterdam-West.

Samen met regisseur Nina Aaldering zocht het team naar nieuwe settings. Ogenschijnlijk puur willekeurig, maar achter de schermen goed doordacht. Diego: “We wilden bewust dat de locaties ‘random’ zouden voelen voor de kijker. Dat het ieder persoon, op ieder moment, in iedere situatie zou kunnen zijn. Mundane settings die een diepere lading zouden krijgen door de tekst uit de film. Zo lijkt Victor Reinier zich bijvoorbeeld tijdens een simpele avondwandeling ineens naar zijn dood te begeven.”

De drie korte filmpjes konden iedere avond rekenen op vervreemde reacties. “Dat is het leuke aan het publiek van Pluk de Nacht: we werden uitgedaagd om filmliefhebbers ‘what the fuck?’ te laten denken. We wilden ze laten broeden over de context en de afkomst van de tekst.”  

Tijdens het telefoongesprek vindt Diego een brainstorm document terug op zijn laptop. Een groeiende lijst met ideeën: “Een Jehova’s Getuige die aanbelt, en Liam Neeson’s bekende ‘I will find you’-speech uit Taken te horen krijgt. Of een meisjesvoetbalteam in een dialoog uit Reservoir Dogs… Filmreferenties zijn er dag in, dag uit bij Popcorn Brain. Dus wie weet tot volgend jaar?”

(Tekst: Danny Veekens)