In de film van vanavond lopen hoofdpersonen Jin en Casey door het architectonische landschap van de Amerikaanse stad Columbus. Kenmerkende gebouwen vormen het gezicht van een stad. Welke parels of gedrochten spreken het meest tot de verbeelding van onze Plukbezoekers?

Anke en Jiska wonen allebei in Utrecht. Naast de Dom vinden ze de Werfkelders heel uniek: “Langs de grachten heb je werven, dat is heel uniek, dat heb je nergens.” Jiska vult aan: “Dat zit ook in die film waar die zich in Amsterdam afspeelt, waarin ze in de grachten racen met die raceboot. Dat hebben ze in Utrecht geschoten, omdat ze daar die werven hebben en hier in Amsterdam niet.” Anke: “Ik vind vooral die kleine straatjes heel erg leuk. Als je links en rechts ergens een wijk inloopt, dan heb je vaak van die hele kleine minigrachtjes. Die hele kleine huisjes vind ik eigenlijk nog veel mooier aan Utrecht.”

Als het gaat om Amsterdam komt het Schip in de Staatsliedenbuurt opvallend veel voorbij. Sanne: “Veel raampjes, veel licht, veel rondingen, mooie lichte gebouwen. Dat spreekt mij wel aan.” Maar natuurlijk ook de grachtenpanden en het uitzicht vanaf het Stenen Hoofd waar Pluk plaatsvindt. Lars: “De oude Silo hier, de nieuwe dingen aan het water, vind ik echt prachtig. Ik zag al dat het boven te koop staat en ik dacht: voor ons.” Hij kijkt lachend naar zijn lief.

Ook de oude gebouwen en de geschiedenis die eruit spreekt worden door de bezoekers gewaardeerd. Hans: “De Brouwersgracht of de buurt bij Artis, de Plantagebuurt, het Kartuizerklooster of het Begijnhof. Het ademt geschiedenis daar. Maar de Hanzesteden vind ik ook erg mooi, dan denk ik aan de stadsmuren, tuinderijen en stadstorens die boven de muur uitsteken.”

Maar ook nieuw gebouwen komen voorbij. Amber: “Het EYE Film Institute vind ik erg mooi.” Marco beschrijft een nieuw pand in Noord bij Neef Louis in de buurt: “Daar staat een gebouw, dat staat er nog niet zo lang, met verschillende lagen, alsof er met een kraan een laag blokken neergelegd is. De volgende laag staat er met een hoek op. Het is een heel strak gebouw. Alsof ze vijf van die verdiepingen gebouwd hebben en die met een kraan willekeurig op elkaar gezet zijn. Ik vind het altijd wel leuk als het een speels randje heeft.” En iets lelijks kan uiteindelijk ook weer mooi worden. Mieke: “Die twee dingen, die aan de ene en aan de andere kant van de IJtunnel staan, de machinekamers van de IJtunnel. Foeilelijke dingen, maar die vind ik eigenlijk ook wel weer speciaal.”

Hoe speciaal iets is, zie je vaak pas als je het niet meer hebt. Sanne: “Als ik in het buitenland ben dan merk ik dat ik dat mis, die gebouwen hier. Terwijl ik als ik hier ben helemaal niet doorheb hoezeer ik het waardeer. Het straalt zoveel uit: de gebouwen, de architectuur en de bijbehorende sfeer. De mooie grachten, de schots en scheve huisjes. Elke keer als ik er langs fiets denk ik: het is wel heel uniek.”

Nog meer lezen over Columbus? Lees Liefde in een andere stad op Cine.nl over Columbus en Golden Exits.