Drankbonnetjes, dekentjes en de beste stoel op het terrein: de blind daters van Pluk de Nacht worden elke avond in het zonnetje gezet. Soms gaat een date echter niet zoals gepland. Gisteren hadden we de blindste date tot dusver: Micael en Rachel staan zelfs niet op de foto.

De grote datestrandstoel van Pluk de Nacht lonkt. Met een perfect uitzicht op het zilveren scherm, genoeg ruimte voor twee tortelduifjes en nét dat extra beetje hoogte om over de rest van het publiek uit te kijken is het met recht de beste plek van het festivalterrein. Welk stel wil daar niet in zitten? Ongetwijfeld zijn meerdere koppels gisteren in de verleiding geweest om in de strandstoel te kruipen. Die stond namelijk lange tijd leeg. Wat ging er mis?

Het begon bij een parkeerautomaat. Dater Micael (30) kwam helemaal van zijn werk in Tilburg naar Pluk de Nacht gereden om deel uit te maken van de blind date experience. Eenmaal aangekomen begon een lange worsteling met de betaalautomaat om zijn auto kwijt te kunnen. Pinnen ging niet. Een creditcard heeft Micael wel, maar ja, wie weet de code van zijn creditcard nou uit zijn hoofd? De andere automaat deed het ook niet. Dan toch maar terug met de auto naar Centraal Station. En dan twintig minuten naar het festivalterrein lopen.

Ondertussen stond Rachel (28) te wachten aan de bar. Micaels worstelingen met de parkeerautomaat waren toen nog niet bij ons bekend. Gelukkig kon zij met haar voorliefde voor film- en muziekfestivals wel uit de voeten met deze solo-Plukervaring. En toch is het niet prettig, hangen aan de bar totdat je onbekende date verschijnt.

In de pauze van From the Balcony zochten we de twee weer op. Aan de envelop met door Pluk de Nacht gecureerde vragen waren ze nog niet toegekomen – veel tijd om te praten hadden ze voor de film begon niet meer gehad. Al interviewend kwamen we in de pauze toch tot een paar inzichten: Rachel doet belangrijk werk (dat ze liever niet specificeert) en houdt in haar vrije tijd van films, muziek en andere vormen van kunst en cultuur. Ze komt niet uit Amsterdam, maar is wel goed bekend met het culturele aanbod hier, inclusief Pluk de Nacht. Ze zag een post op Instagram over de blind dates en dacht: waarom niet? Al dacht ze dat er meerdere blind dates op een avond zouden zijn. Dat de focus zo op haar kwam te leggen vond ze toch wat onwennig.

Ook Micael had een nieuwe ervaring te pakken: een openluchtfilmfestival had hij nog nooit bezocht. Zo’n hersenkronkelende film als From the Balcony ook niet. Een blind date als deze al helemaal niet. We probeerden te polsen wat de daters al van elkaar afwisten, maar dat bleek nog niet heel veel te zijn. Micael was nog te sprakeloos van de film die aan het rondspoken was in zijn hoofd. Waarschijnlijk hebben ze van de valse start aan het begin van de date niet meer kunnen herstellen.

Dat vermoeden wordt de volgende dag bevestigd. In onze fotogalerij ontbreekt het aan een foto van de daters. Smsjes over hoe de avond verliep worden niet beantwoord. Misschien zijn Micael en Rachel te druk met hun belangrijke banen of willen ze hun date van gisteren vooral vergeten. Misschien ging het juist heel goed, maar hoeven wij dat niet van ze te weten. Ongeacht de afloop kunnen wij concluderen: dit is de blindste Pluk de Nacht date van dit jaar.