Wie lekkere trek heeft is altijd welkom bij Bjorn de Wit van Pasta Joe. In een vintage airstreambus verkoopt hij authentieke pasta, verser dan vers, en dat proef je: “ik word ook wel kritisch op pasta door dit werk.”

Bjorn de Wit komt oorspronkelijk uit Langedijk, “een boerengehucht van de categorie ieder-kent-ieder.” Als manager van Pasta Joe trekt de inmiddels in Alkmaar wonende pastachef echter door het hele land. “Soms sta ik op een festival met mensen die een snoepje te veel op hebben. Een keer stond ik op een wel heel bizar kunstfestival, waar een vrouw haar neus als een vuvuzela bespeelde. En soms sta ik op een gezellig filmfestival als deze: Pluk de Nacht! Hier heb ik het nu ontzettend naar mijn zin.”

Zowel in Utrecht als in Amsterdam staat Bjorn tijdens Pluk de Nacht met zijn collega’s pasta te serveren. Of nou, collega’s… Op vrijdag staat hij met zijn vriendin en een vriendin van haar op het terrein. Zo blijft het gezellig voor iedereen en dat merk je: er hangt een aanstekelijk hartelijke sfeer rondom de pastabus, waar de honger goed wordt gestild met heerlijke verse pasta en sauzen. “Die maken we elke dag zo vers als maar kan: zelfgemaakte pasta uit de machine en kersverse sauzen. Het verschil tussen onze pasta en die uit de winkel is dat we geen E-nummers gebruiken. Wij gebruiken meel, ei, water en zout. Dat is het!”

Drie jaar geleden is Bjorn gevraagd om deel te worden van Pasta Joe. In de Airstreambus zat eerst een koffietruck, maar die liep niet goed genoeg. “Eigenaar Johannes Swoboda heeft de boel daarom omgegooid. Pasta sloeg toen wel aan.” Dus Swoboda is de Joe in Pasta Joe? Bjorn grapt: “Ja, maar dan ben ik de pasta, want ik verkoop er zoveel van! Ik heb zelfs een culinaire ‘researchtrip’ naar Italië ondernomen om het te leren van de besten. Natuurlijk was dat ook voor de gezelligheid, maar je leert dan wel het verschil te proeven. Ik moet zeggen: ik word ook wel kritisch op pasta door dit werk. Als ik naar een restaurant ga laat het vaak te wensen over.”

De favoriet van Bjorn de Wit? “Ik hou niet van de roomsaus. Soms hebben we kip met roomsaus, dat werkt nog wel, maar ik ben meer van de tomatensaus en het vlees. Dus dan ga je dus al snel naar de bolognese. Pittig is ook niet verkeerd. Dus dan wat arrabbiata door de bolognese. Als mensen twijfelen tussen die twee stel ik altijd de fifty-fifty voor. Wat mij betreft kan er een hele chilipeper in, maar ik ben er voor de klanten. Samen komen we er altijd uit. En als mensen twijfelen stel ik gewoon voor dat ze later even terugkomen, dan mogen ze nog wel wat meer van mij hoor. Mensen moet wel goed eten op zo’n festival!”