In een container op het Stenen Hoofd staat een tafel met daarop een groen vel papier. Daarboven hangt een fotocamera, waarmee kunstenaar Sasha Herman, samen met het Pluk-publiek, frame voor frame stop-motion-animaties maakt. Wij vroegen hem het naadje van de kous.

Vorig jaar had Herman ook al een project op Pluk de Nacht staan, en dit jaar werd hij opnieuw gevraagd. Hij is van origine geen animator, maar noemt zich eerder een kunstenaar die veel met animatie werkt. Normaal gesproken houdt hij atelier in Rotterdam, maar tijdens Pluk gaat hij in zijn pop-up-atelier op het festivalterrein dagelijks met zijn animaties aan de slag. “De stukjes animatie die ik op een dag maak, worden ‘s avonds voor de hoofdfilm vertoond”, legt hij uit. “En op de slotavond wordt het complete eindresultaat van mijn project vertoond, met een gedicht.”

Herman verzamelde allerlei stukjes afval en objecten op en rond het Stenen Hoofd. Die verfde hij in primaire kleuren: rood, blauw en geel. “Daar heb ik de afgelopen dagen mee geanimeerd, maar mijn computer kreeg het er erg zwaar mee, dus vandaag ben ik op iets anders overgestapt: ik ben de ogen van Pluk gaan tekenen en animeren.”

Het gedicht dat in het slotwerk wordt geïntegreerd, is geschreven door Joos Jonges. “Ik heb vorig jaar ook met haar aan mijn project gewerkt en nu zijn we eigenlijk als vanzelf weer gaan samenwerken. Ze heeft nu een Ode aan Pluk geschreven. De samenwerking bevalt weer zo goed dat we nu ook buiten Pluk iets samen willen gaan doen.”

Het meeste plezier had Herman van zijn project tijdens de Pluk Mini afgelopen zondag, vertelt de kunstenaar. “Ik vind het ontzettend leuk om kinderen te laten zien hoe ik precies animeer. Het is eigenlijk heel simpel, iedereen kan het. Sowieso is iedereen welkom om te komen kijken wat ik hier aan het doen ben in mijn container!”

Foto’s: Sofie Simao & Thijs Gerbrandy