Het is verbazingwekkend hoeveel lekkers Claire vanuit haar kleine caravannetje van Chic de Friemel on Tour aan kan bieden.

Aan de linkerkant van het festivalterrein staat de caravan van Claire’s Chic de Friemel on Tour. Verrukkelijke koffie, bananenbrood, choco-koek, carmelita, carrot cake (dat betekent worteltaart), lemon bar (dat betekent citroenreep), frambozentaart, appelkoek, cheesecake (dat betekent kwarktaart), zuurstokken, 100% biologische ijsjes, en nog veel meer “home made lekkers”, het is allemaal te lezen op leuke bordjes of op de in 1970 gebouwde caravan zelf.

De naam is deels uit praktische overwegingen tot stand gekomen: “Chic de Friemel alleen kon niet meer worden geregistreerd als bedrijf, want daar zijn er al een heleboel van, meestal antiek en curiosa. Daarom hebben we er ‘on Tour’ bij gezet.”

“Ik heb een bakatelier in Zeist, daar heb ik ook mijn loods. Een bakatelier is een plek waar ik alles dus bak en voorbereid en daar geef ik ook workshops en feestjes. Met name kinderfeestjes, cupcake-feestjes, taartversierfeestjes. In de loods ernaast staan mijn caravan en mijn spullen.”

“Ik doe veel catering, dan werk ik met servies. Ik doe vooral ontbijt, lunch en borrelhapjes. De core business is koffie en ambachtelijk huisgemaakt zoet. Dat doe ik veel op bruiloften, en dan vooral buitenfeestjes, vaak in een landelijke omgeving. Ik doe weinig food-truckfestivals, daar leent mijn assortiment zich niet echt voor. Ik heb wel een dijk van een oven in mijn caravan zitten dus ik bak wel dingen maar ik doe weinig live cooking, ik maak bijna alles van te voren. Ik stem mijn assortiment af op het evenement, ik heb ook wel eens soep met flammküchen bijvoorbeeld. Traditioneel is flammküchen een hartig pannenkoekje met crème fraiche, spekjes, ui en een beetje bosui en wat gruyere. Nu maken ze daar allerlei variaties op.”

“Toen ik een gewone baan had voor een commercieel bedrijf vond ik het zo leeg. Ik wilde waarde geven, anders dan alleen maar commercieel. Ik wilde mensen blij maken, en ik was altijd al een bak-fanaat en kook-fanaat, dus dat was toen een logische stap. En dat doe ik nu met heel veel plezier en heel veel passie. De combinatie van dingen leuk aankleden en mensen verwennen, daar word ik happy van. Dat mensen terugkomen om te vertellen hoe lekker het was, hoe leuk het er uit ziet, dat maakt me blij. Een stukje waardering, maar ook gewoon dat het een indruk achterlaat, dat vind ik leuk.”

“Ik gebruik veel biologische ingrediënten, vooral van lokale kleine ondernemers. Mijn disposables zijn voor zover mogelijk biologisch afbreekbaar. Ik zit in een verzamelpand in Zeist met heel veel kunstenaars, en van mijn productie-afval wordt kunst gemaakt. Mijn eierdozen en plastic bakjes gebruikt een kunstenaar om er papier machè van te maken en om zijn verf in te mengen. Van mijn eierdozen kan hij onderhand een carnavalskar bouwen.”

“Ik probeer graag nieuwe dingen uit, zoals veganistische en vegetarische recepten. Ik gebruik producten van het seizoen: pruimentaart in de pruimentijd, aardbeien in de juiste tijd, winter is appels en peren. Dat geldt niet alleen voor al mijn zoetigheid maar ook voor de cateringpartijtjes en de hartige dingetjes die ik maak. Dat is beter voor het milieu maar ook lekkerder. Bijvoorbeeld een hapje met vijgen in het najaar. Nu is het seizoen voor perziken, abrikozen, nectarines, aardbeien ook nog wel, meloen… Maar het geldt niet voor alles; carrot cake heb ik altijd.”

Foto’s: Thijs Gerbrandy