Met de korte documentaire Mom, Why Are You Crying? maakt de Kroatische fotografe Vladimira Spindler (41) haar debuut als filmmaker. De rauwe film put direct uit haar eigen leven en haar worsteling met depressie, legt Spindler uit.

Related movies

“Anderhalf jaar geleden werd de diagnose depressie bij me gesteld. De afgelopen twintig jaar werkte ik als fotograaf, maar nu merkte ik dat ik in foto’s geen manier meer vond om mezelf te uiten. Daarom begon ik aan een documentaire. Het medium bevat de creatieve aspecten van alle kunstvormen waar ik eerder in werkte: de beweging van de dans, de blik van het schilderen en de muzikale zoektocht naar de harmonie in wat onharmonieus is.

“Mijn psychiater vond het een risico dat ik mijn dagelijks leven in een film zou vastleggen. Ze dacht dat het me misschien zou kunnen helpen, maar er was ook een kans dat het de behandeling zou bemoeilijken en alles alleen maar erger zou maken. Maar uiteindelijk heeft het me geholpen, hoewel het niet makkelijk was mijn demonen op het scherm te tonen. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet mijn kinderen, maar het feit dat ik me volledig heb overgegeven aan wat een documentaire is.

“Al mijn eerdere ervaringen, vermengd met de warme en productieve omgeving van de Restart documentaireschool, kwamen samen in mijn eindwerk Mom, Why Are You Crying? Door dit proces, waarin mijn mentor Oliver Sertić ontzettend belangrijk was, vond ik een hele nieuwe passie. Scenarioschrijven, filmen, monteren en uiteindelijk… documentaire.”