“Mag ik misschien wat foto’s van u maken?”, vraagt kunstenaar Sasha Herman (24) met een charmant Brits accent aan bezoekers van Pluk de Nacht. Voor zijn sociale kunstproject Monolith zet hij ze op een podium zodat hij vanuit 360 graden foto’s kan maken.

Monolith bestaat uit geanimeerde GIF’s van bezoekers van Pluk de Nacht. De beelden worden op het festival aan andere bezoekers getoond. “Zo kun je zien welke mensen er naar dit festival komen. De bezoekers zijn namelijk heel verschillend: van kleine kinderen tot ouderen en van toeristen tot mensen uit de buurt.”

Sasha legt aan een deelnemer uit wat de bedoeling is: “Ga in een houding staan die je leuk vindt. Je kunt gewoon stil staan of iets geks doen.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want je moet ongeveer twee minuten stil blijven staan: “Als je bijvoorbeeld een arm uitsteekt, kan dat best zwaar worden.” Ondanks dit advies neemt het model toch een dappere houding aan: ze gaat in een squat staan. “Ok, are you good? Let’s do it!” Sasha gaat op een paar meter afstand van het podium staan en begint rondom foto’s te maken.

“Op het podium staan mensen even in de spotlight, ze voelen zich dan belangrijk”, vertelt Sasha me terwijl hij werkt. “Sommige bezoekers maken van de gelegenheid gebruik om iets grappigs of creatiefs te doen.” Hij heeft al heel wat bijzondere poses gezien: “Een jongen stond twee minuten lang op zijn handen in een soort breakdance-houding, dat was indrukwekkend. Andere houdingen zijn weer heel grappig, zoals het vasthouden van elkaars benen. Er waren ook vijf mensen die samen een piramide maakten.” Die laatste foto’s heeft hij helaas niet meer vanwege een defect in zijn camera.

“Ok, last photo, beautiful!” De squat bleek toch zwaarder dan gedacht en de vrijwilliger is duidelijk opgelucht: “Oh my god, dat was een goeie workout. Ik hoop dat ik niet heb bewogen.” Dat is volgens Sasha helemaal niet erg: “Het is helemaal goed, dank je! Over ongeveer een uur kun je jezelf terugzien op het scherm.”

De foto’s van Monolith vind je ook op instagram.com/plukdenacht360
Foto: Haluk Can Yasan