Voor eten zonder vlees kun je op Pluk de Nacht bij de foodtruck van Bakblik terecht. Bij Bakblik is het eten zelfs niet vegetarisch, maar veganistisch. Medewerker Jamie geeft tekst en uitleg.

Sinds 2012 rijden de foodtrucks van Bakblik stad en land af om feesten en evenementen van veganistisch eten te voorzien. Hun trucks zijn gemaakt van wagens waar eerst paarden in werden vervoerd. Jamie vertelt dat Linzy Lemmens begon met Bakblik, met hulp van haar vader. Lemmens koos voor veganistisch eten om een “begin te maken aan een duurzame toekomst.”

“In vegetarisch eten kun je ook eieren en melkproducten zoals kaas gebruiken, in veganistisch eten niet,” legt Jamie uit. Veganistisch eten maakt veel gebruik van bonen, (“bruine en witte zijn allebei prima,” volgens Jamie) peulvruchten, sojaproducten als tofu en tempeh, kikkererwten, seitan en linzen.

Volgens Jamie is veganistisch koken niet moeilijker dan koken met vlees, hooguit kost het misschien iets meer tijd en planning. “Beginnen met koken en in een uurtje klaar zijn is met veganistisch eten inderdaad iets lastiger. Etenswaren zoals tofu en tempeh kun je het best marineren in tamari, ongeveer een halve dag. Om falafel te maken moet je de kikkererwten malen en bewerken, dat kost tijd.” Duur hoeft veganistisch eten trouwens niet te zijn. “De inkoop is goedkoper, vlees is veel duurder dan bonen en kikkererwten.”

Zelf werd Jamie zo’n twintig jaar geleden vegetariër en zo’n tien jaar geleden veganist. “Het ging me om mijn gezondheid en dierenleed. Veganisten eten meestal gezonder dan vleeseters, ze letten beter op wat ze eten. Biologisch vlees wilde ik op een gegeven moment ook niet meer. Ook al hebben die dieren het goed, het blijft toch een raar idee om dieren te houden en te fokken voor onze consumptie, terwijl dat helemaal niet nodig is. En het milieu is veel beter af zonder vlees. Er wordt gezegd dat de vleesindustrie zelfs vervuilender is dan de vervoersindustrie…”

Uit eten in gangbare restaurants vind Jamie nog wel lastig. “De vegetarische of veganistische gerechten zijn bijna altijd weer de pasta’s en de risotto’s. Koks lijken toch lastig te motiveren om wat meer hun best te doen voor wat beter veganistisch eten.” Tips voor wie vegetariër of veganist wil worden? “Nou, al die vleesvervangers die je tegenwoordig in de supermarkt kunt vinden vind ik een prima opstap. Zo ben ik destijds ook begonnen.”

Foto’s: Hella de Groot