Op deze enige echte zomerdag van augustus waren de omstandigheden optimaal voor onze blind daters van vanavond: Esther en Felix. Ze zitten al knus samen in de love seat en zijn volop aan het praten.

Felix, die in het dagelijks leven blogt, schrijft en mensen met computerproblemen helpt is meteen enthousiast: “Ik kwam aanfietsen, ik parkeerde m’n fiets en zij stond dus stiekem al vlakbij. Toen dacht ik al: hoeveel vrouwen gaan hier nou op dit tijdstip alleen heen? Misschien is het d’r. Dus dat was al een mooie binnenkomer. Toen bij de bar stond ze ook alweer op een speciale plek.” Hij had haar gelijk al in de smiezen dus. Zij is Esther, psycholoog, en terwijl ze even wat beter gaat zitten voor één van de fotografen van de avond vertelt ze dat ze aangespoord werd door een vriendin die vorig jaar mee heeft gedaan: “Die zei: dit moet je doen. En toen dacht ik: waarom niet?” Felix vult aan: “We hadden het er net over: we vonden het zo’n lieve mail van Pluk. Heel gezellig, waardoor je gelijk al zin hebt om het te doen.”

En is het dan nog spannend om te doen? Esther: “Het is wel spannender dan een Tinderdate, omdat je dan tenminste weet wie het is.” Felix: “Vooral toen ik hier naartoe fietste dacht ik: wow, dit is eigenlijk wel heel spannend, want je hebt geen flauw idee. Maar ik heb het juist zo gepland, want ik was gisteren jarig. Ik dacht, ik geef mezelf gewoon nog een verjaardagscadeautje.” Een blind date als verjaardagscadeau, het is natuurlijk nog maar zien hoe dat uitpakt. Felix: “Tot nu toe goed!”

Ruim een uur later hebben Esther en Felix het nog steeds naar hun zin. Ze zijn zelfs nog even de afstandsknuffel van kunstenaar Allard Medema wezen bezoeken. Felix: “Heel spannend. Ik vond dat heel mooi. Een knappe ervaring, omdat het je in een hele korte tijd helemaal outzoned.” Esther: “Gelijk een grappige introductie natuurlijk, want je moest elkaar heel lang aankijken en daarna elkaar helemaal scannen.” Een date met meerdere lagen noemen ze het. De hele sfeer en omgeving van het festival werken ook goed mee: “We hebben een flesje wijn gekregen en de lekkerste stoel. Iedereen kijkt de hele tijd jaloers naar ons.” En terecht. Alle strandstoelen, donuts en banken zijn bezet vanavond en Esther en Felix zitten op de mooiste plek.

Als ik ze de volgende ochtend spreek om te vragen hoe de rest van de avond is verlopen, zijn ze beiden enthousiast. Felix: “De sfeer was heel positief en enthousiast. Ik voelde niet heel veel druk. Het was allemaal niet zo moeilijk. Een beetje ontspannen kennismaken.” Esther zegt lachend: “Het was wel een kort nachtje.” Voor hier misverstanden over ontstaan: dat was omdat ze vroeg moest opstaan voor haar werk. Maar een geslaagde date was het zeker: “Het was een hele mooie avond.” Ze hebben het vooral over reizen gehad, en ook over de film is ook nog stevig nagepraat. Hoe het afscheid was? Esther: “Er is geen kus of zo geweest, maar we hebben wel nummers uitgewisseld.” Felix beschrijft het iets anders: “Een kus, een knuffel en een afspraak om een keer naar EYE te gaan, nog een filmpje pakken.” Een nieuwe date dus. Kus of geen kus.