Pluk de Nacht Amsterdam zit er helaas alweer op. Vanaf woensdag strijkt het festival neer in Utrecht bij Vechtclub XL. Onze reporter vroeg ons publiek in Amsterdam op zaterdag nog even snel wat ze nu eigenlijk van Pluk de Nacht vinden.

Richard en Femke zitten er warmpjes bij, onder een gedeelde deken. Als ik ze vraag wat ze leuk vinden aan pluk zegt Richard: “Dit is een open deur, maar dat het buiten is.” Femke: “Er hangt een lekker relaxte, ongedwongen sfeer. Steeds meer festivals zijn zo hip & happening, hier is het gewoon relaxt.” Richard: “Op de website viel het me op dat Pluk de Nacht ook in Utrecht plaatsvindt, maar ik weet nog niet of ik daar ook naartoe ga.”

Wie er nog gezelliger bij zitten, zijn Sally, Steffie, Maya, Apo en Lies. De vijf hebben zich knusjes verzameld rondom het Pluk-bankstel. Lies: “Dit, dat het lekker in de buitenlucht is. Dat we er een hapje kunnen eten.” Steffie vult aan: “Het festival heeft een huiskamergevoel. En ik vind het leuk dat er zitplekken beschikbaar zijn gesteld.” Lies: “Dat het ieder jaar weer lukt om dit filmfestival neer te zetten, is zo leuk.” Maya: “Ze stoppen er hart en ziel in, de mensen zijn heel vriendelijk, er worden indrukwekkende films gedraaid.” Steffie: “Ja, er is veel aanbod.”

Aghate en Luuk zijn druk in gesprek aan de waterkant. Wat vinden zij nou eigenlijk zo leuk hier? Luuk: “Ik kom hier al elf jaar lang. Sinds ik in Amsterdam woon. Ik denk dat het een combinatie is van locatie en atmosfeer. Het is wat je noemt: gezellig.” Aghate knikt.

Lucia en Ruud zijn net begonnen aan hun maaltijd, terwijl ze vlak voor het scherm, alvast klaar zitten voor de film. Lucia: “Het is lastig te zeggen op dit moment wat wij leuk vinden aan Pluk de Nacht. We komen namelijk voor de film, en die is nog niet begonnen. Maar ik neem aan dat ‘ie goed is. Misschien gaan we ook naar Pluk in Utrecht.”

Lisette, Onno, Mariska, Hank en Erika zijn druk in gesprek aan een van de picknicktafels. Wat vinden zij leuk aan Pluk? Onno: “Deze plek aan het IJ is geweldig.” Hank: “De mensen zijn relaxt, het eten is goed. Het is lekker in de open lucht.” Mariska: “De wc’s zijn schoon.” Hank: “Er zijn leuke vrijwilligers.” Onno geeft een tip: “Pas op dat dit festival niet te elitair wordt. Dat niet alle films Engelstalig zijn.”

Ariane en Guillermo zitten afgezonderd aan de kade. Ze komen allebei uit Spanje maar wonen nu in Amsterdam. Wat vinden zij leuk aan Pluk? “De sfeer”, antwoorden ze in koor. Ariane: “Ik kom hier al voor het derde jaar. Voor Guillermo is het de eerste keer. Naast de sfeer vind ik de selectie van films ook erg goed.”

Justin en Leonie zitten samen aan een tafeltje. Justin komt uit Atlanta, maar ze wonen op dit moment samen in Amsterdam. Justin: “Ik vind álles leuk. Voor zover mijn Nederlands gaat tenminste. Ik kom hier nu voor het tweede jaar en het is leuk om (buiten-)activiteiten te hebben in de stad.” Leonie: “Wat ik leuk vind? Ehh…” Justin lachend: “Dit is een test waarvoor we niet slagen!”

Sofie en Rick zijn blij dat ze Pluk de Nacht nog nét op tijd ontdekt hebben. Sofie: “We zijn er nog maar net, maar ik vind het er hier zo schattig uitzien! Dat je gewoon een film kunt kijken, terwijl de zon ondergaat in de verte.” Rick: “De plek en de aankleding vind ik erg leuk hier. Het is heel sfeervol. En dat het een locatie is aan het water maakt het extra leuk.”

Vanaf woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september gaat Pluk de Nacht gewoon dóór in Utrecht bij Vechtclub XL. Tot dan!