Set is fotograaf, meubel- en decorbouwer en ontwerper. “Ik ben nu 29 jaar oud. Geboren en getogen in de buurt van Haarlem. Ik heb alles autodidact geleerd. Ik ben niet zo goed in school, ik heb alleen Mavo. Ik ben zwaar dyslectisch. Beeld zie ik wel heel goed. Als iemand iets voordoet kan ik het daarna meestal meteen nadoen. “Toen ik heel jong was noemden mijn ouders mij Setje. Toen werd ik wat ouder vond ik Lisette zo’n tuttige naam dat ik mij altijd voorstelde als Set.

“Ik ben na school gaan werken. Ik heb heel even het ROC geprobeerd maar dat werd niks. Mijn neef werkte voor decor- en ontwerpbedrijf Sign Wise en daar zochten ze iemand. Mijn neef vond mij handig, dat wist ik helemaal niet van mezelf. Ik was negentien, kreeg drie maanden proeftijd en mocht blijven. Ik maakte onder andere zogenaamde Specials voor filialen van de ING bank, en pokerlampen voor het Holland Casino. Ik heb ook vier jaar lang decors gebouwd bij Partners in Building, PIB.”

“Daarna ben ik fotografie gaan doen. Om geld te verdienen moest ik toen wel commerciële opdrachten doen en dat vond ik wat minder leuk. Voor een frisdrankmerk, een fast food keten, maar ook voor het Concertgebouw Amsterdam, dat vond ik wel erg leuk. Concerten fotograferen, foto’s maken voor reclamefolders, voor interne zaken, en dan vooral sfeerbeelden.”

“Voor Pluk de Nacht heb ik de poort bedacht, met de Pluk-hand en de ogen van Pluk. Ik heb twee strandhuisjes bedacht met een boompje er tussen en bomen van pallethout. En ik heb Pluk de boom bedacht. Een project met kinderen op zondagmiddag, daar hebben ze de boom helemaal gezellig aangekleed.”

Kort voordat Pluk de Nacht voor de veertiende keer neerstreek op het Stenen Hoofd stond Set er met een eigen foto-expositie, Val Paraïso genaamd, in twee vrachtwagens, waarmee ze 2 en 3 september in het Amsterdamse Westerpark zal staan, en later op meer plekken. “Het is een trekkende expositie in vrachtwagens, met een bar, een food truck, alles op wielen eigenlijk. Op mijn website Insetbaar.com kan je zien waar die staat.

Sets tentoonstelling heet Val Paraïso. “Valparaïso is een stad in Chili. Ik heb mijn geliefde op elke plek waar we geslapen hebben gefotografeerd, op reis, maar ook gewoon in Nederland. Een van die plekken was Valparaïso. Wij vonden dat een hele mooie, paradijselijke plek en ik vind ook wel dat zij mijn paradijs is. Alles is spontaan, niks is geposeerd. Meestal had ze het ook niet door dat ik haar fotografeerde.”

Aan de foto waarop Sets geliefde geld telt zit mooi verhaal: “We hadden 750 euro gewonnen met de paardenrace. Ik werd ’s ochtends wakker gemaakt terwijl zij naakt daar het geld zat te tellen. Nou wat wil je nog meer, daar maak je dan een foto van, natuurlijk.

En wat doet Set nu? “Begin dit jaar heb ik alle commerciële opdrachten opgezegd. Dus alleen mijn eigen werk gemaakt. Vooral exposities en evenementen als Pluk de Nacht. Ik ben nu bijna een jaar alleen maar creatief bezig. En dat is echt heel erg leuk!”