Het waait behoorlijk hard op het Stenen Hoofd, maar het zonnetje schijnt en de eerste bezoekers zitten al in hun strandstoel. Twee van hen zijn Ruben en Oscar, die vanaf hun stoelen een mooi uitzicht hebben op de grote raket die op het terrein is neergedaald. Het kunstwerk Soft Landing van Victor Engbers en Ina Smits is opgebouwd uit allerlei verschillende plankjes, en vertelt volgens de makers hoe fijn het is om met een zachte landing van start te gaan als je ergens opnieuw moet beginnen.

Aan Ruben en Oscar vraag ik of zij wel eens een zachte landing hebben gemaakt. Hebben ze wel eens iets gedaan dat achteraf ontzettend mee bleek te vallen? Ruben vertelt dat hij dat heel vaak heeft ervaren. “Niet dat ik overal tegenop zie, hoor!”

Volgens beide heren is de zachte landing vooral van toepassing op dingen waar je van tevoren bang voor bent. “Als je iets moet vertellen wat je liever niet wil zeggen, bijvoorbeeld”, zegt Ruben. “Als je iets kapot hebt gemaakt.” Oscar begint te lachen. Ruben vervolgt: “Ik heb wel eens een tennisracket kapot gemaakt dat niet van mij was. Na een verloren tenniswedstrijd, inderdaad. En ik heb een soortgelijk akkefietje met een auto gehad…” Oscar lacht harder: “Laat dat er maar uit, hoor. Houd het maar bij dat racket.”

Ondertussen is ook Hannah aangeschoven. “Tegen dingen op mijn werk kan ik ook wel eens echt opzien, maar dat het dan achteraf meevalt.” Oscar vult aan: “Of een relatie uitmaken, dat kan ook zo meevallen.” Hannah en Ruben kijken hem vragend aan. “Ja, dat ze het dan helemaal prima vindt.” Iedereen lacht. “Maar met een relatie beëindigen kan het natuurlijk ook andersom. Dat je denkt dat je op dezelfde lijn zit, maar dat het dan absoluut geen zachte landing is.” Hannah herinnert zich ook een tegenvallende landing toen ze de halve marathon liep. “Ik dacht: ‘Ja, die heb ik!’ Maar die laatste kilometers vielen me heel erg zwaar. Ik ben natuurlijk wel gewoon doorgerend.”

Ruben vraagt zich ineens af of het akkefietje met de auto wel echt een zachte landing gaat worden. “Het ligt voorlopig nog bij de verzekering…”