Een primeur op Pluk de Nacht: een virtual reality ervaring die je niet in je eentje, maar samen beleeft. Sander Veenhof en Leonieke Verhoog bedachten GuessWhatVR, waarbij je je begeeft in een virtuele ervaring, en toch contact houdt met je echte omgeving. Benodigdheden: je eigen telefoon en een Google Cardboard.

In GuessWhatVR (klinkt als: guess what we are) moet je raden wie of wat je bent. Huh? “We hebben een 360 graden camera ergens geplaatst, op een plek waar zich normaal gesproken een voorwerp bevind,” legt Veenhof uit. “En dan moet je dus raden in welke gedaante je veranderd bent.

Quizmaster Arthur start de quiz om een uur of negen, als de meeste Pluk-bezoekers hun plekje in een strandstoel gevonden hebben en hij zelf klaar is met het voorlezen uit het boek Rocky (daarover later meer). Voor wie er zelf geen heeft zijn er een stuk of 100 Google Cardboards beschikbaar, achterin bij de EHBO-post. Programmeur Sander zet de online quiz in gang, die je zelf op je smartphone kunt vinden op www.guesswhatvr.com. Je krijgt verschillende virtuele omgevingen te zien die je niet meteen zult herkennen. Raden maar!

Sander en Leonieke hebben dit vooral bedacht omdat de meeste VR-ervaringen op dit moment heel erg geïsoleerd zijn, je beleeft ze als individu. Maar met dit idee hopen ze meerdere mensen tegelijk te bevangen in 3D, en tegelijkertijd samen iets leuks te doen. Veenhof: “Ik hoop vooral dat mensen gewoon wat gaan roepen.”

Ben ik een afstandsbediening? Een doos? Een kroket? Eén van die antwoorden zit in de quiz, maar welke dat is moet je zelf uit komen vinden. Pak een Pluk-stoel en zet een cardboard op je neus. Nergens anders ter wereld te zien, alleen op Pluk!

Foto: Pieter Sloëtjes