Iedere avond een blind date op Pluk de Nacht, daar is de Daily Pluk natuurlijk als de kippen bij. Gisteren namen Eva (27, huiswerkbegeleider en stadsgids) en Tim (29, staalconstructie) plaats in onze tweepersoons strandstoel.

Eva is een Pluk-veteraan en komt elk jaar wel een keer. Tim woont in Alkmaar en voor hem is het de eerste keer Pluk. En meteen al in de blind-datestoel? Pittig! “Een huisgenoot wees me erop, en heeft mij geadviseerd dit te doen.” Wat is zijn eerste indruk? “Ik vind het wel echt een leuke plek!”

Als ik vraag of Tim een beetje een filmliefhebber is, knikt hij gretig. Wat is zijn favoriete film? “Oh ja, dat wilde ik jou ook nog vragen!”, kaatst hij door naar Eva. Ai, hopelijk maai ik niet alle gespreksstof voor zijn voeten weg. “Mijn favoriete film is I Origins.” Waarom is die film zo mooi? “Ja, waarom?” Tim denkt lang na. “Ik kan niet teveel verklappen waarom, het is gewoon een hele goeie film.” Tim komt over als een bedaarde, rustige jongen die zijn woorden zorgvuldig en spaarzaam uitspreekt. Ik laat ze weer alleen, en hoop stiekem dat het gesprek tussen hen toch iets soepeler loopt dan met mij.

De volgende dag spreek ik met Eva. Hoe heeft ze de avond beleefd? “Ik was echt bloednerveus toen ik aankwam. Maar hij ook. Dat hebben we ook meteen naar elkaar uitgesproken, dus dat maakte het dan wel weer makkelijk. De film [Illigitimate] was heel mooi, maar ik vond hem wel een beetje ingewikkeld. Ik denk dat ik hem nog een keer moet zien om alles te bevatten. Er zaten veel filosofische discussies in, over abortus, en dan die tweelingzus en broer die verliefd op elkaar waren. Er waren veel dingen die ik niet begreep, zoals hoe de personages zich verhoudden tot de vader in de film.”

Of de vonk is overgeslagen? “Dat weet ik nog niet zo goed. Maar ik ben ook niet zo snel verliefd hoor. We hebben wel nummers uitgewisseld.” Dat is een goed teken, Eva! Wanneer ik doorvraag, krijg ik wel het idee dat ze best een beetje onder de indruk van Tim was. “Tim was een hele rustige, vriendelijke jongen, echt een gentleman. Hij heeft me de hele avond heel veel vragen gesteld. Toen ik terugfietste, bedacht ik me dat ik vooral veel zelf aan het woord was geweest, maar dat hij niet heel veel over zichzelf verteld had.”

Later bel ik met Tim. Ook hij heeft een geslaagde avond gehad. “Ik vind het concept van Pluk de Nacht heel erg leuk. De film was wel erg moeilijk te begrijpen. Ik denk dat ik hem nog een keer moet zien.” Dat vond Eva natuurlijk ook al, maar veel benieuwder ben ik naar zijn mening over zijn date! “Ik vond het heel gezellig met Eva. Ja, het was echt een goede match. Hoe hebben jullie dat precies gedaan? Ik vond vooral leuk hoe ze in het leven stond. Wat ze deed, en welke films ze leuk vond en zo. Ik heb haar ook gevraagd of ze misschien nog een keer met me naar de film wilde. Dat wilde ze wel, misschien niet op Pluk, maar ergens anders.”