Vanaf donderdag 18 augustus zet ons openlucht filmfeest zich voort in Utrecht. Op de openingsavond vertonen we het programma Push & Pull: korte films over aantrekken en afstoten. Daarom vroegen we bezoekers op de slotavond in Amsterdam: Wat is het meest afstotelijke dat je ooit hebt meegemaakt?

Toegegeven: met deze insteek hoopte ik een beetje op smerige, grappige antwoorden à la “ik haat het als mensen een appel eten in het openbaar” of “ik kan er echt niet tegen als mensen in hun neus peuteren en de buit opeten”. Maar nee, ik tref drie serieuze meiden en dat levert heel interessante antwoorden op.

Nathalie, Wouke en Caroline bezoeken Pluk de Nacht voor het eerst en genieten net van een lekker avondmaaltje als ik ze aanspreek. Wouke hoeft niet lang na te denken over haar antwoord: “Ik zat in de trein in India, in een gedeelte waar ook veel rijkeren zaten. Op een gegeven moment kwam er een groep kinderen binnen van een hele lage kaste; ze begonnen allerlei circustrucjes te doen. Die rijke mensen keken gewoon niet op of om naar die kinderen. Ik zat er met open mond naar te kijken. Dat ze zich zo verheven voelden. Echt een afstotelijk moment.”

Nathalie: “Ik zat eigenlijk dezelfde richting op te denken. Over verschillen tussen mensen. Ik heb geen specifiek voorbeeld, maar ik vind het heel erg als mensen zich meer voelen dan een ander.” Ook Caroline denkt in dezelfde richting: “Ik was met mijn vriend op vakantie in Maleisië. Hij is heel erg licht van huid, ik ben wat donkerder. Iedere keer als we ergens kwamen werden mensen helemaal blij als ze mijn vriend zagen, want hij voldeed daar helemaal aan het schoonheidsideaal. Naar mij keken ze anders: ik had volgens hen een ‘dirty skin’. Vreemd idee: zij vonden mij afstotelijk.

Tijd om er een positieve afsluiter in te gooien. Twee van de korte films uit het programma, Hyper-Reality en I Follow You, gaan over de digitale wereld. Wat vinden deze drie meiden leuk aan het digitale tijdperk? Nathalie: “Ik vind het heel mooi dat er heel veel dingen verbeterd kunnen worden met de digitale mogelijkheden die we hebben.”

Wouke: “Je kunt heel veel plezier hebben, omdat je heel snel foto’s en video’s met elkaar kunt delen. Je bent meer aan het lachen ondanks dat je elkaar niet ziet. Natuurlijk gaat contact via apps niet complete relaties vervangen, maar het draagt zeker bij.” Caroline: “Ik vind het heel leuk om te merken dat mensen relaties krijgen via Tinder. Heel bijzonder dat dat mogelijk is. Het verruimt enorm je blik van groepen mensen die je ontmoet. Het blijft niet beperkt tot je eigen vriendengroep, studentenvereniging of collega’s. Dat vind ik mooi.”