Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. Na de shorts night vol films over ouder worden en oud zijn, vragen we ‘Kimmy en Carly’: wat betekent ouder worden voor jou?

Tegenover ons hebben we Kim Philipsen (25) en Carlijn Gubbens (22). Oftewel: ‘Kimmy en Carly’, zoals ze zichzelf grijnslachend noemen. De bevriende blondines zijn beiden net afgestudeerd aan de opleiding Fashion Design aan de HKU. Ouder worden, hoe ervaren zij dat? “Vanaf de basisschool tot nu is het eigenlijk allemaal best wel gepland”, zegt Carlijn. “Binnen je schooltijd heb je steeds duidelijke punten om aan te werken en momenten om naar toe te leven, maar nu ik ben afgestudeerd is het ineens allemaal niet zo duidelijk meer.”

Kim beaamt dat: “Hiervoor had je steeds een moment om naar toe te leven. Nu is het plots een heel leven dat ik zinvol moet op gaan vullen, in plaats van een project van relatief korte duur.” Daarin spelen financiën zeker een rol. Kim: “Mijn ouders hebben me jarenlang financieel gesteund, maar vinden het nu ook wel eens welletjes. Bij ouder worden hoort ook financieel op eigen poten gaan staan.”

Dat vinden de meiden begrijpelijk, maar het maakt het er niet makkelijker op. “De grote vraag die ons momenteel bezighoudt is of we zullen kiezen voor een baan bij een commercieel bedrijf, of dat we onze eigen dromen achterna gaan”, vertelt Carlijn. “Natuurlijk wil je dat laatste, maar in deze tijd is het moeilijk om achter jezelf te gaan staan en daar ook daadwerkelijk wat mee te bereiken. Overal wordt om werkervaring gevraagd, die je juist pas kan opdoen als iemand je ergens een kans geeft. Daarbij is tegenwoordig haast iedereen designer.”

Bij die laatste uitspraak moet Carlijn een beetje lachen. “Oké, zo voelt het.” Over een van de als laatst vertoonde, korte film Slomo, zegt Kim het volgende: “Tijdens het eerste deel vond ik het helemaal te gek dat de hoofdpersoon volledig doet waar hij zelf gelukkig van wordt. Maar iets later besefte ik dat hij dat kan doen omdat hij in het eerste deel van zijn leven genoeg geld heeft verdiend. Hij kan zich die vrijheid nu veroorloven, omdat hij in het verleden iets heeft gedaan waar hij dan niet gelukkig van werd, maar wel dat bereikte waardoor hij nu het leven kan leiden dat hij wil leiden. Hij heeft een mooi appartement en hoeft zich geen zorgen meer te maken over het betalen van huur. Eigenlijk is hij gewoon vervroegd met pensioen.”

Eerst geld verdienen en dan gaan doen wat je echt wilt, dus? “Op dit moment zitten we in een lastige fase”, zegt Carlijn. “Maar er is ook genoeg positiefs aan dat hele ouder worden, hoor. Ieder jaar leer ik op zo veel verschillende gebieden nieuwe dingen, dan voel ik dat ik me ontwikkel, ook al kan ik dan misschien niet direct de vinger leggen op de wat en hoe daarvan.” Kim knikt instemmend: “Iedere ervaring maakt me rijker. In dat opzicht kan ouder worden alleen maar rijker worden betekenen. Ook al is het niet in de letterlijke zin van het woord.”

Om te voorkomen dat hun spieren (k)oud en stijf worden, komen de meiden overeind en begeven ze zich naar binnen. “Nog even dansen”, zegt de een. “Nu het nog kan!”, zegt de ander. En dan dansen ze zich een weg naar de rest.