Neem de speelse basloopjes van funkmuziek, de beukende percussie van rock en de huilende en krijsende gitaar van blues en je komt in de buurt van de aanstekelijke sound van Lucky Shot, die gisteren in Klup de Nacht stonden. “Wij staan voor goede energieke muziek. Geen covers, geen onzin. Wij willen zelf iets creëren.”

De jongens van de rauwe rockband Lucky Shot bewandelen geen gebaande paadjes. Dat blijkt al voordat ons interview begint. Ik stel gitarist/zanger Lukas (26), drummer Maarten (22) en bassist Patrick (28) voor om ergens te zitten en te praten. Zij pakken gelijk wat stoelen uit de Klup de Nacht tent en zetten ze op het randje van de kade. Ons interview vindt dus plaats in stijl, met uitzicht over het IJ.

Ik leg een stelling bij ze neer: Lucky Shot klinkt als Britse garagerock, riff heavy met een funky twist. Ze zijn het niet helemaal oneens, maar geven graag hun eigen definitie. “In onze band komt funk, rock en blues samen. Onze inspiraties zijn The Black Keys, Led Zeppelin en The Who. We staan voor goede energieke muziek, maar we maken geen covers, geen onzin. We willen zelf iets creëren.”

En voor een band die nog maar een half jaar met elkaar speelt hebben ze al heel wat moois gemaakt. Misschien komt dat door de manier waarop de jongens elkaar ontmoet hebben: al spelend. In ‘underground hemel’ The Lullaby Factory speelden ze samen tijdens een van de vaste jamsessies. Daar werd waarschijnlijk het fundament voor Lucky Shot gelegd, want de speelsheid van het jammen hoor je nog steeds terug in hun nummers. “Kijk maar”, zegt Patrick, terwijl hij de blaren op zijn vingers laat zien. “We zijn nog altijd gewaagd aan elkaar.”

Dat was te zien en te horen op Het Stenen Hoofd, waar Lucky Shot voor de film de soundtrack voor de stoeluitklappende plukkers verzorgde. Het filmpubliek was alleen zo bezig met een plekje zoeken dat de muziektent een beetje leeg was. Weinig publiek dus, maar wel veel luisteraars daarbuiten. Lukas: “Elke gig is voor ons een gig. En elke gig spelen we met evenveel passie.”

Momenteel is de band bezig met een EP die de ondeugende titel Sloppy Seconds krijgt. Opnames worden uiteraard gedaan in The Lullaby Factory. Waarom die plek zo bijzonder is? “Het is daar helemaal analoog. Zo analoog dat we zelfs de magnetron eruit hebben gegooid. We hebben nu een recorder, platenspeler en pizza oven.”

En wat de plannen in de toekomst zijn? “Werelddominantie”, grapt Lukas. Maar voor het zover is maken ze die EP af. Daarna trekken ze met een andere band en aanhang naar Kroatië om in tien dagen in een villa een album op te nemen. Ondertussen een beetje spelen en uiteraard veel plezier maken. Want plezier, daar staat Lucky Shot ook voor. Dat viel wel te merken tijdens dit gesprek met een prachtig uitzicht over het IJ.

Meer: https://www.facebook.com/weareluckyshot

Foto: Ka Wing Falkena