Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. In El Cinco moet een profvoetballer uitzoeken wat te doen nu zijn gekozen carrière niet meer mogelijk is. We vragen het pasgetrouwde stel Sarah en Rolf: wat zou je doen als je alles helemaal opnieuw op moest bouwen?

De twee zijn net een maand getrouwd en “kennen elkaar wel aardig.” Ze zijn tevreden met hoe het nu is, maar kunnen wel over avontuurlijke alternatieve carrières dagdromen. Sarah, nu docent Engels op een middelbare school, heeft er laatst toevallig over nagedacht. “Als ik het allemaal opnieuw zou kunnen doen, dan had ik wel mijn VWO afgemaakt, en dan was ik restaurateur geworden, één van de besten van de wereld. Dan was ik naar allemaal rare plekken gegaan met mijn eigen gereedschapjes, en dan had ik muurschilderingen staan afstoffen. Dat lijkt me fakking vet.”

En zou Rolf ook deel uitmaken van deze parallelle wereld? “Ja hij zou me dan af en toe bellen op onze oude Nokia’s die we zouden hebben, want dan hebben we wel een wereldabonnement, en dan zouden we soms toevallig tegelijk in Noorwegen zijn en daar weekendjes chillen.” En hoe hadden ze elkaar in dit alternatieve universum ontmoet? In koor: “Facebook.” Zo anders is het daar dus ook weer niet.

Het stel kent elkaar meer dan redelijk, blijkt, want Sarah voorspelt dat Rolf – die nu in de IT werkt – dan waarschijnlijk zijn studie biologie zou hebben afgerond en dat hij “rare beestjes zou zijn gaan determineren in een raar land”, en Rolf beaamt dat. “Ik zou niet elke dag en nacht in het cafe zijn gaan staan, maar doorstuderen en nieuwe diersoorten zijn gaan zoeken.” In Noorwegen dus, of ergens anders waar ze om restaurateurs verlegen zitten.

De kans dat Sarah haar tweede kans nog najaagt na haar huidige carrière is klein. Ze kan dan namelijk niet meer de top drie bereiken, en op “hele suffe klusjes in een atelier, met lijsten enzo” zit niemand te wachten. Maar Rolf ziet een horizon vol mogelijkheden. “Als ik later niet meer kan doen wat ik nu doe, dan zou ik mezelf wel zo’n boot op lullen en de Jacques Cousteau uithangen.” Sarah zwabbert dan het dek wel.

Foto: Pieter Slöetjes