Pluk de Nacht 2015 is gestart. Met de zinderende Duitse film Victoria én met een zonnig Stenen Hoofd vol festivalgangers. Gelukkig is alles als vanouds. Of nóg beter.

Misschien ligt het aan de regen van vorige week, maar het gras op het Stenen Hoofd lijkt dit jaar daadwerkelijk groener te zijn. Het IJ is blauw, de zon warm en daalt maar langzaam; de perfecte factoren voor een goed zomers festival met mooie films.

Vaste bezoekers kunnen gerust zijn, er is niks veranderd aan Pluk de Nacht. Waarom zouden we ook? De combinatie van een nog niet in Nederland vertoonde film, strandstoeltjes en een lome zomeravond staat al jaren garant voor plezier voor iedereen. Het randprogramma (dit jaar is er ook ruimte voor bandjes en gisteravond liep zelfs de verdwaalde Australische troubadour Curtiswhy serenades te brengen) is licht en toegankelijk, de voorfilms (gisteren de korte Canadeze animatie Fears) geven bezoekers een kijkje in de vele gebieden die de cinema rijk is, en het woordje ‘gratis’ geeft ons Nederlanders allemaal een warm gevoel van binnen.

Al voor de film begint kijke ik mijn ogen uit. Er wordt via apps touwgetrokken, vrienden van vorige jaren worden opnieuw omhelst. Ook als de film begint, kijken sommige bezoekers nog steels om zich heen om te zien of er in de buurt een datebaar exemplaar te vinden is; de muziek in de tent beluisteren is immers beter met zijn tweeën.

Hoe komt het trouwens dat de sfeer op het terrein al uren voor de film begint fantastisch is? Er staan alleen een hoop stoelen, twee barren en wat eettentjes. Het zal aan de grond op het Stenen Hoofd liggen, of aan de zomerzon, maar ieder groet elkaar alsof we al weken samen op een camping in zonnig Italië vertoeven.

Is alles dan hetzelfde? Nee, er zijn natuurlijk kleine verschillen: het Jef Andrea Viets Museum is erbij gekomen, met nog zo wat installaties en mini-musea, en gisteren werd onder leiding van Floris Bro, Laura Tromp en Lankara Marcel zelfs fanatiek gehoepeld – de perfecte manier om het allerbeste uit je kindertijd opnieuw te beleven. En er zijn nieuwe films, uiteraard. Zoals openingsfilm Victoria

Een paar tips voor nieuwe festivalgangers, voor wie het Stenen Hoofd nog onontgonnen gebied is. Zonnebrand is geen overbodige luxe als je er al vroeg bij wil zijn om een goede zetel te reserveren; je insmeren met insectenspray tegen de muggen kan weleens helpen; een vest of trui houdt je ’s avonds warm, want als de zon eenmaal onder is, kan het snel koud worden. En de strandstoelen van Pluk zijn heerlijk festivalmateriaal, maar dat vinden er meer, dus een slimme Plukker is er op tijd bij. En als de zon eenmaal onder gaat en de film begint, weet je zeker dat het nog lang erg gezellig wordt.

Foto: Pieter Slöetjes