“Werk jij bij Pluk de Nacht?” Ik zit in de regen op de fiets te wachten voor een open brug (ja, echt!). Een vrouw vraagt mij met milde paniek in haar stem wat er met de film gaat gebeuren als de regen aanhoudt. “Bij Pluk gaat de film altijd door”, stel ik haar gerust. “Als het blijft regenen kijken we hem gewoon in de tent.”

De ene avond wordt er regen voorspeld en krijg je zon, de andere avond is het precies andersom. Gisteravond werden er dus niet alleen dekens, maar ook poncho’s uitgedeeld. Het is een geinig gezicht om al die strandstoeltjes gevuld te zien met in plastic verpakte plukkers. Al zien we het Stenen Hoofd er liever anders bij liggen: overladen met zon. Totdat de film begint natuurlijk. Dan mag het lekker donker zijn.

De regen hield op, maar het zou erom spannen of dat zo bleef. Buienalarm gaf geen reden tot paniek, maar op de radar leek het alsof er nog wel een bui op ons af zou steven. De poncho’s bleven komen en ondertussen keken we de kat uit de boom, totdat de film begon en de grijze lucht gewoon droog bleef! Het is maar de vraag of er ooit een editie van Pluk de Nacht zonder regen zal zijn, maar deze avond waren de poncho’s in ieder geval minder nodig dan verwacht. Laten we het zo houden.

Foto’s: Ka Wing Falkena