Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. We vroegen Yannick en Katinka: wanneer hebben jullie voor het laatst gehuild?

De vraag vond ik in het artikel ‘To Fall in Love With Anyone, Do This‘ uit de New York Times, dat gaat over een psychologisch onderzoek naar het versneld creëren van intimiteit tussen twee mensen door ze een set van 36 persoonlijke vragen te laten stellen. Hier moest ik meteen aan denken toen ik over The {} And las. Scannend over het terrein zocht ik naar een romantisch koppel dat ik even met een flinke dosis intimiteit zou injecteren, in de hoop ze net een stukje closer te laten voelen.

Dichtbij de Peep Show van Eddie the Eagle (een intieme ervaring van een geheel andere aard) kom ik de innig knuffelende en dolenthousiaste Yannick (29) tegen met zijn vriendin Katinka (26). Nog voordat ik vertel wat ik ga schrijven, zegt Yannick al volmondig ‘ja!’ tegen een interview. Ik vraag hoe lang ze al samen zijn. “Negen jaar!”, roept Yannick. Maar uit het gelach van Katinka maak ik op dat dat misschien niet helemaal klopt. Wat is het serieuze antwoord? “Nee, ja, we kennen elkaar twee weken. Ontmoet tijdens vrijwilligerswerk op het festival Landjuweel.”

Op Ruigoord is de liefde dusdanig opgebloeid, dat Yannick en Katinka samen het Daily Pluk avontuur met mij aandurven. Het is moeilijk te beschrijven op papier, maar de liefde spat echt van dit koppel af. Vol vertrouwen torpedeer ik ze met mijn intieme levensvraag, en de bijdehante Yannick mag als eerst voor het bijltje: wanneer heeft hij voor het laatst gehuild? “Oeh”, zegt Yannick, en tuurt de verte in. Het blijft even stil, maar hij gaat wel serieus op de vraag in. “Mag het er eentje van twee weken geleden zijn, waarbij ik even een traantje weg moest pinken, of drie maanden terug toen ik echt redelijk van streek was?” Wij gaan natuurlijk voor de meest intieme versie!

“Drie maanden geleden, toen moest ik wel echt huilen. Ik zag mijn vader huilen. Mijn oma was overleden, ze was al 86 jaar en ik had er zelf wel vrede mee. Maar dan komt het moment dat je met zijn allen zit te praten, en dan zie je je vader… Je doet dan heel erg lang stoer, maar als je ziet dat hij het er moeilijk mee heeft, ja, dan barst je gewoon.” Terwijl ik meeschrijf, valt er een kleine stilte. Yannick en Katinka praten even zachtjes tegen elkaar. Het is geen onprettige stilte, en ik schrijf net even iets langer door dan nodig is. Intimacy in progress.

Maar dan is Katinka toch echt aan de beurt. “Mag het ook mooi zijn? Het was niet echt verdrietig. Het was tijdens een keizersnee, ik werk als operatieassistent. Er is een moment waarop we de baby optillen en aan de moeder laten zien, ja, een beetje zo’n Leeuwenkoning-actie!” Katinka zingt het deuntje van The Circle of Life en acteert de scène uit de film na, en er wordt even gelachen. “Ja, dat is gewoon erg mooi. Er hangt dan zo’n doek tussen, de moeder ziet de wond in haar buik niet, maar dan tillen ze de baby op en dan zie je de moeder kijken, en haar armen uitstrekken, reikend naar de baby. Zeker omdat er zoveel verschrikkelijke dingen gebeuren op de OK, dan is dit gewoon heel mooi.”

Ik zie vochtige ogen bij Katinka, en ook een beetje bij Yannick. En ze knuffelen elkaar, en ik zou zweren, nu iets inniger dan voorheen. Project intimacy: voltooid.

Foto: Sofie Simao