Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. De Duitse film Victoria laat twee intense uren zien uit het leven van een Spaanse serveerster in Berlijn. Wij vroegen Eva en Marlies: wat waren de twee heftigste uren uit jullie leven?

Van een parkeergarage tot gestolen auto’s en gangsters die hun opwachting maken; zo spannend als in Victoria zullen de persoonlijke hoogte- of dieptepunten uit de levens van deze Plukkers niet zijn. Of toch?

Eva Kuiper (28) hoeft nauwelijks na te denken: “Het was een optreden in Paradiso. Ik moest in een dansgroep, Jake’s Dance Factory, voor een volle zaal optreden. We hadden ons best lang voorbereid, een aantal maanden, maar toen we aankwamen liep het in de soep. Het podium was kleiner en in plaats van de muziek op tape waar we op geoefend hadden, stond er live een band te spelen, veel trager dan de bedoeling was. Het kreeg een onbedoeld reggae-effect. Met plankenkoorts ging ik het podium op. Zelf kijk je dan alleen maar naar de fouten die je maakt, maar de anderen die zien dat niet; die weten toch niet hoe het hoort te gaan. Het liep dus wel goed af, want de reacties waren enthousiast. Het waren twee stressvolle uren met een happy ending, ik moest op het podium mijn gezicht in de plooi houden. Ik denk dat het belangrijk is om te gaan met de fouten die je maakt, ook in het leven, als we toch over grote dingen praten.”

Haar vriendin Marlies Franssens (27) begint eerst een triest familieverhaal, om dat halverwege te staken en te schakelen naar de laatste uren van een weekend met collega’s: “We hadden een Wie Is De Mol-weekend georganiseerd. We speelden het spel zelf; vijftien mensen, één winnaar. Hoe langer we bezig waren met het ontdekken wie de Mol was, hoe meer ik erin opging. Ik werd stil, sloot me af. Ik praatte met niemand en ging vroeg naar bed. Ik had een sleutel op mijn buideltas. Vriendschappen telden niet meer dit weekend. De laatste twee uur, toen er nog vier van ons over waren, moesten we jokers in het zwembad zoeken. De stress was enorm, we ging er zo in op dat ik waarschijnlijk twee jaar van mijn leven kwijt ben geraakt. Mensen sliepen dat weekend niet, of stonden om zes uur ’s ochtends op om na te lezen wat ze in hun dagboek over de Mol hadden opgeschreven en het aan te vullen. Ik ben uiteindelijk tweede geworden. Het was heel leuk, maar ik zou het nooit meer doen.”

Foto: Pieter Slöetjes