Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. Matar a un hombre gaat over een geteisterde man die tot moord wordt gedreven. Dus vroegen we Maria: heb jij ooit moordneigingen?

Wat een vraag om zomaar iemand te stellen! Toch had ik als razende reporter een handig aanknopingspunt om niet zomaar bij een willekeurige plukker met de deur in huis te vallen: Mark Koolens installatie Let’s Kill the Moonshine bleek met het in koeienletters geschilderde woord WRAAK aan de voorkant een prima locatie om iemand een vraag van dit kaliber te stellen. Dat er een luchtbuks binnen handbereik ligt, maakt het alleen maar spannender…

Hoeveel mensen zouden er nou echt moordneigingen hebben? Niet te veel, mogen we hopen. Misschien was het daarom ook alleen maar beter dat de eerste ondervraagde plukker geen greintje kwaad in zijn lichaam had. Felix stond naast de schiettent, maar was zelf te vredelievend voor geweld. Fijn om te horen, maar voor de Daily Pluk zocht ik iets anders. Ik zocht haat, woede en frustratie. 

Die vond ik bij Maria (26, Spanje), die moordneigingen had voor iemand wel heel dichtbij huis: een andere Plukker! Maria, die als marketingcoördinator in Amsterdam werkt, had een fijn stoeltje uitgekozen om de Chileense wraakfilm te zien. Ze stond even op om iemand te begroeten en werd geconfronteerd met een andere bezoeker die haar plek had ingepikt. Maria probeerde er wat van te zeggen, maar de mevrouw (tegen de 60, schat Maria) wimpelde haar af. Maria had dus haat.

De vrouw hebben we maar gelaten voor wat het was. Maria heeft geschoten met de buks en haar woede laten varen. Ze vindt Pluk de Nacht ondanks het akkefietje nog steeds een leuk festival en kijkt uit naar de film. “Ik hou van donkere films”, vertelt ze me. “Ik word graag verrast en ik ontdek graag nieuwe kanten van de mensheid.”

Deze gevoelens waren ook een nieuwe kant voor haar, al werd het hele moorden natuurlijk wel met een lichte knipoog besproken. Toch zit er een sterke boodschap in dit verhaal voor alle bezoekers van Pluk de Nacht: steel niet elkaars stoelen! Mark Koolens schietinstallatie staat er namelijk nog het hele festival lang. Die luchtbuks lonkt, dus houdt je medeplukker liever te vriend… Dat maakt de avond wel een stuk gezelliger, toch?

Foto: Ka Wing Falkena