Op zondag 9 augustus vond de grand opening plaats van de Greenbrowner, een zonnebank op zonne-energie. Volgens bedenkers Bart Eysink Smeets, Meeus van Dis en Steven de Peven dé oplossing als je groen wilt bruinen. “Maar je wordt er niet groen van hoor. Nou ja, misschien van binnen.”

Als de grote onthulling aan het einde van de middag plaatsvindt, heeft het publiek, dat veelal onder de 10 is, er weinig aandacht voor. Er is een zwembadje, gratis ranja en tekenfilms en de ouders hebben het te druk met het in de gaten houden van hun kroost. Gelukkig maken Bart, Meeus en Steven er zelf een feestje van, en hebben ze ruim de tijd om mij de filosofie uit te leggen achter dit bijzondere apparaat.

“Ik kwam op het idee tijdens een zonnige dag op het strand”, vertelt geestelijk vader Steven de Peven. “Bart was er gelijk bij en zette het plan in werking. Hij is eigenlijk de mechanisch vader van de Greenbrowner.” Bart vertelt verder: “Het bleek wel veel moeilijker te zijn dan gewoon een zonnepaneel op een zonnebank te maken, maar het is gelukt. We zijn een jaar bezig geweest om ons idee te verwezenlijken. Het werkt als volgt: het zonnepaneel laadt de accu op, en de zonnebank is weer aangesloten op de accu.”

Alles bij het gezellige kraampje van de drie heren werkt op zonne-energie. Of beter gezegd: overal zijn leuke kleine stickers van zonnepanelen op geplakt. Op de megafoon. Op de telefoon. Op de membership passen. Op de confetti. Op de zonnebril van Bart. Op de oren van Bart. Werkt Bart dan ook op zonne-energie, vraag ik? “Hij is wel groen ja.”

Een gezonde dosis humor hebben de heren in ieder geval. “Je kunt er gewoon heel goed onder liggen zonder kanker te krijgen. Als je eronder hebt gelegen heb je gezond gezond. En groen gezond”, zegt Bart lachend. Hebben ze nog meer plannen? “We willen uitbreiden met een ventilator op windenergie.”

Wil je de Greenbrowner zelf bewonderen? Hij staat binnenkort op de Parade in Amsterdam en daarna op de Strawberry Earth Fair in de Tolhuistuin.

Foto: Maartje Meesterberends