Geïnspireerd door de intieme gesprekken in het interactieve event The {} And stelt de Daily Pluk confronterende vragen aan festivalgangers. We vroegen Anne-Beth en Francisca: Zou je beroemd willen worden, en zo ja, waarmee?

Als ik de twee vriendinnen Francisca Rijken (47, artistiek adviseur) en Anne-Beth Schuurmans (39, danstheatermaker) vraag om mee te doen aan de rubriek Question of your Life, twijfelt Anne-Beth heel erg. “Zullen we eerst de foto maken, en dan als het niet mooi is, kunnen we dan nog nee zeggen?” De dames zijn meteen al goedlachs, vrolijk en open, dus ik weet dan stiekem al dat het goed zit. Als ze dan het prachtige portret van onze fotograaf zien, zijn ze overtuigd. De vraag des levens koppen we er meteen achteraan: willen jullie beroemd worden?

Francisca: “Ik wil niet beroemd worden! Néé, hou op zeg. Op mijn 21ste stond ik op het podium bij een van de grootste theatermakers in West-Europa. Als ik beroemd had willen worden was dat het moment geweest. Die keuze heb ik duidelijk aan me voorbij laten gaan. Die ambitie is vervlogen. Beroemd worden is echt, ja, een beetje een kinderachtige wens eigenlijk. Beroemd worden an sich is niks.”

Maar wil Francisca helemaal geen stempel op de wereld achterlaten? Beide vrouwen zijn betrokken bij het maken en coachen in moderne dans, en behoorlijk creatief bezig. “Ja, natuurlijk heb ik wel wat uit te dragen. Geef me een zeepkist en ik ben weg!” De twee vriendinnen barsten in schaterlachen uit. “Maar dat ligt heel erg aan de context. Op dit moment, bij deze mensen op Pluk heb ik helemaal niks uit de dragen. Dit,” Francisca gebaart naar de zee aan strandstoeltjes op het Stenen Hoofd, “Dit is al oké namelijk.”

“Als ik met jongeren of kinderen werk, dan wil ik ze wel echt iets meegeven: bewustwording. Mensen naar zichzelf laten kijken. Creatieve empowerment. Ja, zoiets! Creatieve empowerment met kinderen en jongeren, daar geloof ik wel echt in. En het artistieke hart van mensen wakker maken. Prima dat jongeren op school bètavakken krijgen, maar een wiskundehoofd, daar zit een hele creatieve kant aan en dat wordt weleens vergeten.”

En Anne-Beth, wil zij beroemd worden? “Ik zou niet zozeer succesvol willen worden, maar het is in principe wel handig om te gebruiken als je iets uit wilt dragen. Ik heb het heel graag over de dingen die je niet ziet, maar die er wel zijn. Om dat zichtbaar te maken, en dat voelbaar te maken. De dingen die je niet ziet tussen mens en natuur, of tussen mensen, de uitwisselingen die daar plaatsvinden. Ik maak dansvoorstellingen hè, juist om dat vorm te geven. Om een situatie of te creëren waarin dat heel erg voelbaar is. De dingen waarbij je normaal gesproken aan voorbij rent. Ik vind het heel geruststellend dat ik weet dat ze er zijn en dat ze gebeuren, ook al zie ik ze niet. In mijn nieuwe voorstelling Wonderzoekers doe ik dat, maar bijvoorbeeld ook in Aangewaaid, een voorstelling die we hebben uitgevoerd op de NDSM werf.”

Foto: Annemiek van der Kuil | PhotoA.nl