Tsutomu Horiuchi is een man met een missie. Van Rome fietste hij helemaal naar hartje Amsterdam en belandde op Pluk de Nacht. In Den Bosch verloor hij zijn camera en daarmee al het bewijs van zijn Europees fietsavontuur. De Daily Pluk sprak met hem om zijn epische fietssafari alsnog vast te leggen.

Je bent van Rome naar Amsterdam gefietst. Waarom?
“In het begin deed ik het voor de uitdaging, maar nu is het mijn leven geworden.”

Reizen is je leven geworden? Dus je doet niets anders meer?
“Jawel, ik heb mijn project. Eh, tsja, hoe leg ik dit uit? Dertig dagen per jaar heb ik militaire dienst. Ik woon op het platteland, en ik heb een huis daar dat honderd jaar oud is. Ik heb het huis van mijn oma geërfd en probeer daarvan te leven. Ik heb daar een groene thee-boerderij. Vanwege de verstedelijking is iedereen weggetrokken van het platteland, van mijn dorp. Dus nu staan er veel huizen leeg en die koop ik op. De groene thee-boerderij wordt steeds groter. Daarnaast is de plek waar ik woon erg mooi. Via Couchsurfing.com bied ik mijn huis aan. Ik wil een soort bed & breakfast beginnen in de toekomst.”

Hoe lang heb je over je fietstocht gedaan? En waar ben je verbleven?
“Het heeft twee maanden geduurd. En nu ik erover nadenk, heb ik nooit iets voor accommodatie betaald. Ik ben altijd bij vrienden gebleven, een enkele keer maakte ik gebruik van Couschsurfing.com of WarmShower. Vrienden maakte ik altijd vrij snel. Ik had een bord op mijn fiets geplakt waarop stond ‘Hello. World Traveller from Japan. 5 years on the road.’ Soms ontmoette ik zo mensen die me een slaapplek aanboden als ik nog niets had. En ik kende veel mensen over de hele wereld van eerdere reizen, uit hostels en zo. Via Facebook hou ik contact, en zoek ik ze op. En mensen mogen dus ook bij mij komen.”

En nu ben je bij Pluk. Wat vind je van het festival?
“Erg leuke atmosfeer. Maar ik ben hier eigenlijk voor de foto’s. Ik ben in Den Bosch mijn camera verloren, en ik had gehoopt hier een deel van mijn avontuur vast te leggen. Dus daar kom ik eigenlijk voor. Straks ga ik naar het huis van mijn vrienden, en morgen ga ik naar Schiphol en vlieg ik weer terug. Schrijf je trouwens wel heel goed op waar ik vandaan kom? Want ik wil het eigenlijk heel erg graag promoten, zodat iedereen daar naartoe komt: Kurogi in Yame, in Fukuoka, in Japan. En mijn naam is Tsutomu Horiuchi. Kom allemaal naar Kurogi!

Staat genoteerd. Tsutomu was here en is nu vereeuwigd in de Daily Pluk. Tot ziens, world traveller!

Foto: Sabrina Gaudio