Jaja, hij is terug in Arnhem en voor het eerst ook in Utrecht: de kubus. Dit jaar gevuld met het neusje van de zalm van de online kunst, via Ways of Something van The One Minutes: “Een mixtape van wat er op dit moment in net.art gebeurt.”

Ways of Something is een vrijzinnige, collaboratieve remake van de BBC-documentaire Ways of Seeing (1972), een vierdelige reeks van kunstcriticus John Berger. “Die serie, en vooral het eerste deel, gaat over de representatie van de oude meesters, door onder andere reproducties, fotografie en via televisie”, legt Julia van Mourik uit. Als directeur van The One Minutes stond zij aan de wieg van de digitale remake. “In de huidige tijd is er nog een laag overheen gekomen, die van het internet. Een laag die alléén maar over representatie gaat. Je kunt de remake beschrijven als ‘kunst over kunst over televisie over internet’.”

The One Minutes is een netwerk en archief georganiseerd vanuit het Sandberg Instituut, dat in 1998 begon als artistieke vrijplaats op een Amsterdamse lokale zender. Inmiddels groeide het uit tot wereldwijd netwerk, dat maandelijks een programa van thematisch gelinkte films van exact één minuut presenteert. Van Mourik: “We wilden de grens oprekken van wat je kunt doen met video. Vandaar dat ik de Canadese kunstenares Lorna Mills benaderde, een bekende naam in de net.art die veel met animated gifs werkt. Zij kwam uit bij de documentaire van John Berger toen een kennis van haar een deel op Facebook postte, en ze zag daar een goede rode draad in om haar netwerk uit te nodigen om mee te werken.”

Zo ontstonden de nieuwe versies van Bergers reeks, waarin zijn voice-over behouden werd in de vorm van ondertitels (hoewel ook daar soms vrij mee om wordt gegaan), maar de deelnemende kunstenaars verder de vrije hand kregen om hun interpretatie te geven. “Het is een mixtape van net.art. Lorna vroeg uiteenlopende mensen: kunstenaars die met internet werken, met 3D rendering, gifs, film remix, webcam performances, animatoren. Ze wilde niet dat het de geijkte figuren zouden zouden. Om buiten haar eigen netwerk te kunnen researchen naar makers is ze bijvoorbeeld gaan Googlen met Spaanse trefwoorden. De diversiteit van media toont de kakofonische conditie van de kunstenaarspraktijk na het internet.”

De eerste twee afleveringen van Ways of Something worden op Pluk Arnhem en Utrecht vertoond; afleveringen drie en vier maakt Mills los van The One Minutes. “Deel 1 en 2 zijn het sterkst”, vindt Van Mourik. “In Deel 1 wordt de traditionele perceptie van kunst ontleedt en deel 2 gaat over het vrouwelijk naakt in de westerse traditie. Tot nu toe zijn ze alleen gepresenteerd in musea of in screenings. Met mensen op stoeltjes en vaak een introductie en q&a. In deze vorm, als installatie op de kubus, is het nog niet gebeurd. Maar het werkt heeft zeer aansprekende beelden en het leent zich ertoe om er op verschillende manieren in te stappen.”

Zelf meedoen? Je kunt je filmminuut altijd inzenden naar The One Minutes, en regelmatig zijn er Open Calls voor specifieke gecureerde collecties. Zo kun je tot 1 september inzenden voor Nyau Cinema van Samson Kambalu.

Hoofdbeeld: Eva Papamargariti, Ways of Something 1; minute #18, 2014 (courtesy of the artist and The One Minutes)
Beeld: Joe McKay, Ways of Something 1; minute #15, GIF preview, 2014 (courtesy of the artist and The One Minutes)