Stel, jij zou voor een paar maanden geschorst worden van al je verplichtingen. Geen werk, geen studie, geen sociale dingen, maar eindelijk doen wat je echt wilt doen. Wow, je kunt in die maanden je nieuwe toekomst creëren. Wat ga jij doen? De Daily Pluk stelt ‘patsboemvragen’ waar je even stil van bent en lichtelijk die confrontatie met jezelf voelt. Oeps, heb ik het voor Joke en Tanja een beetje ongemakkelijk gemaakt?

Ze zaten zo gezellig aan een tafeltje te kletsen en kom ik er ineens bijzitten en heb het over geschorst zijn, een nieuw leven creëren en doen wat je echt wilt. Ja, ook dit is Pluk de Nacht. Moeder Joke en dochter Tanja kijken me een beetje verbaasd aan. Met een nadenkende blik vertelt Joke dat ze dan het klooster ingaat. Echt?! Dat is nogal wat… “Ik heb het in films gezien en dat trekt me wel, die eenvoud en die mensen.” Heeft ze nu dan zo’n hectisch leven? “Nee, eigenlijk niet… Maar het opgejaagde van de samenleving, dat heb je niet in een klooster.”

En wat gaat ze dan al die tijd daar doen? Joke gaat heel veel lezen. Tenminste, als ze voor een paar maanden in het klooster zit, daarna pakt ze haar gewone leven weer op. En wat nou als dat klooster heel erg tegenvalt? Ik bedoel een klooster in films en een klooster in je eigen leven is nogal een verschil. “Als het tegenvalt, zou ik de tijd gewoon uitzitten.” Zou je niet stiekem ontsnappen?! “Nee, na een paar maanden ga ik toch weer naar huis.”

En Tanja? “Ik zou aan huizenruil doen. Misschien wel gewoon in Nederland, ergens aan zee. Daar is het lekker rustig. Heerlijk uitwaaien, wandelen en de omgeving verkennen. Ja, dat je dan binnenstapt in het leven van een ander.” Dat is natuurlijk ook intrigerend, maar iemand anders stapt ook haar leven binnen. Wat wil ze dat dit huizenruilpersoontje van haar leven denkt? Wat moet absoluut in het zicht staan? En zou ze niet opruimen? Er wordt even nagedacht. “Ik maak me niet druk om wat mensen denken. Nee. Uhm, nee ik zou niet opruimen.” Wees daar dus maar op voorbereid, mocht je binnenkort in het huis van Tanja terechtkomen.

inelkseizoen, tekst&creaties