Om hongerige paniek te voorkomen bekijkt de Daily Pluk wat er allemaal te eten valt dit jaar. Na de heerlijke vega van Bakblik neemt de Daily Pluk nu een kijkje bij Worst.

En laat er geen verwarring over ontstaan, bij Worst eet je vlees. Maar niet alleen in de vorm van worst. Kees Elfring van wijncafé Worst en Restaurant Marius voorziet ons vanuit zijn Worst Foodtruck straks van veel meer ambachtelijke hoogstandjes.

Pluk de Nacht is een thuiswedstrijd voor je volgens mij?
“Ja! We zitten met wijncafé Worst vlakbij het Stenen Hoofd, het terrein waar het festival plaatsvindt. Toch wordt dit mijn eerste keer Pluk de Nacht. Ik ben er ook nog nooit als bezoeker geweest. Tja, horecamensen hè, altijd aan het werk.”

En de worst is populair?
“Er is weer belangstelling voor de ambachten: brood bakken, bier brouwen en inderdaad ook worsten maken. Van oudsher maakten slagers worst, nu doen zelfs intellectuelen het. Ik moedig het aan. Mensen die met de beste ingrediënten werken, hun dieren goed behandelen, om de aarde denken. Met dat soort mensen werk ik graag samen.”

Is het alleen worst wat de pot schaft?
“Worst gaat natuurlijk over vlezige zaken. Het gaat over het ambacht van de charcuterie, het conserveren van vlees. Maar we bieden meer dan alleen worst. Vanuit onze Worst Foodtruck serveren we op Pluk de Nacht vier gerechtjes: een paté waar nogal wat lever in zit met chutney en groenten in het zuur erbij. Rillettes van varkensvlees, dat is een ouderwetse Franse vleespastei, met pittige komkommer en gembercompote. Een venkelworst met linzen, gestoofde venkel en salsa verde. En ten slotte een lamsworst met auberginecompote, geroosterde tomaat en kruidenolie. Bij elk gerecht serveren we prachtig zuurdesembrood.”

Waar moet volgens jou de perfecte worst aan voldoen?
“In een perfecte worst zit niet te veel zout. Helaas is dit vaak wel het geval. Een worst moet daadwerkelijk naar vlees smaken. We kennen de echte smaak van varkensvlees bijna niet meer. Supermarktvlees, daar is geen worst van te maken. Op een perfecte worst moet je een beetje kauwen. Er moet voldoende vet in zitten. Een worst mag passende specerijen zoals venkelzaad of rozemarijn bevatten, maar verder moet je er geen fratsen mee uithalen. Ik wil geen blokjes kaas in een worst aantreffen.”

En de perfecte film?
“Lastig, als je me nu vraagt om een aantal films op te noemen die ik mooi vind, dan moet ik heel diep graven. In Sydney zag ik Koyaanisqatsi met live muziek van Philip Glass. Die film heeft heel veel indruk op me gemaakt.”