“Eigenlijk ben je als DJ een beetje de regisseur van de avond. En je publiek, dat zijn de acteurs”, aldus Elroy Vanderley, de DJ die vanavond na de ietwat bedaarde film At Home de avond muziek in zal blazen vanachter z’n draaitafel.

“Net als een regisseur op de set voel je je verantwoordelijk voor het verloop van de avond. Je wilt toch dat iedereen het naar hun zin heeft.”

Dat moet goed komen. Het wordt het derde jaar dat Elroy draait op Pluk en hij weet inmiddels wel wat voor muziek bij de Plukkers in de smaak valt. “Een beetje funk, Brazilian, niet al te commercieel. En surf doet het altijd verrassend goed. Ze hebben een goede smaak, die Plukkers, en niet alleen voor films. Zelf ben ik gek op de films van Wes Anderson. En dan vooral op de manier waarop hij muziek gebruikt om de kijker te laten ervaren wat de personages voelen. Bijvoorbeeld in Rushmore, één van zijn eerste films. Via geweldige nummers van The Creations en The Kinks voelen we mee met Jason Schwartzman, een tiener die hopeloos verliefd wordt op zijn lerares. Anderson kiest vaak bekende bands voor zijn soundtrack, maar dan net even dat ene minder bekende nummer.” En dat levert Elroy op zijn beurt weer wat plezierig speurwerk op: hij verzamelt de liedjes uit Wes Andersons op vinyl, en die zijn niet altijd even makkelijk te vinden. “Ik wil alles hebben.”

Hij gaat zeker kijken vanavond. Boles, de short voorafgaand aan de hoofdfilm, gaat over een schrijver met een writer’s block: zal de schrijver inspiratie vinden in de liefdesbrieven die hij op verzoek van zijn buurvrouw voor haar uittypt?

Aan inspiratie heeft Elroy zelf eigenlijk nooit gebrek. “Het komt wel eens voor dat ik geen tijd heb om iets nieuws uit te zoeken, bijvoorbeeld als ik vijf keer in één weekend sta te draaien. Maar ik laat me genoeg inspireren. Ik luister veel naar mixtapes van goede DJ’s uit New York of Detroit, zoals Theo Parish of J-Roc. En ik ga natuurlijk naar hun concerten.”

En die liefdesbrieven dan? Verwerkt hij wel eens stiekeme boodschappen in zijn sets? “Ja, dat doe ik wel eens! Als ik weet dat dat ene leuke meisje er die avond is, en ik weet welk liedje ze leuk vindt, dan zet ik die natuurlijk wel even op!” Nieuwsgierig of Elroy ook voor jou een geheime boodschap heeft? Kom dan na de film naar Klup de Nacht!