In 20,000 Days on Earth volgen we een dag in het leven van Nick Cave. Als muzikant verzorgt hij in die film natuurlijk overtuigend zijn eigen soundtrack, maar wat zijn de nummers die belangrijk zijn in het bestaan van de Pluk-bezoekers? Elke dag vragen we een willekeurige Plukker op het terrein naar drie nummers die de soundtrack van zijn of haar leven vormen.

Soepmeisje Kiki (30) is al ruim dertig jaar verknocht aan soep. Samen met haar business partner Jessica voorziet ze vanuit hun knusse keuken-op-wielen Plukkers van de lekkerste soepen en bijbehorende accessoires. En wie soep denkt, denkt muziek, denk ik. Want, vraag ik Kiki, hoort er niet, zoals dat ook geldt voor een goeie soep, bij elke situatie, gemoedstoestand of herinnering een liedje? Welke drie zijn dat voor jou? En als ik goed luister en na afloop van dit interview raad welke soep Kiki zou definiëren, win ik de prijs, spreken we af. Daar gaat we:

1. Sean Paul – Temperature
Opvallende keuze, deze zomerhit uit 2005. Maar Kiki heeft een steekhoudend argument: “Dit nummer laat je met de heupen zwiepen, iets dat vrouwen in Nederland vaker zouden moeten doen. Het heeft mij in ieder geval mijn eigen heupen meer doen waarderen. Mooie, volle heupen worden aanbeden in Afrika en Zuid Amerika, maar hier geven ze vrouwen eerder een complex. ik hoop dat muziek zoals dit een revolutie in Nederland brengt: swingen met die heupen, dames!”

2. Roisin Murphy – Sweet Nothings
“Een handig liedje om je eigen puberale liefdes mee uit te lachen”, aldus Kiki. “In retrospect kan ik wel zeggen dat puberliefdes niet werken. Je gedraagt je met z’n tweeën zoals je in tienerfilms hebt gezien, en neemt alles letterlijk over. Als puber kan je niet nuanceren, daar ligt het probleem. Puberliefdes zijn vermakelijk, maar gaan eigenlijk nergens over. En ook als volwasse moet je ermee oppassen films als referentie te gebruiken. Films vergroten alles uit, anders gebeurt er weinig spectaculairs in die twee uur. In het echte leven is het omgekeerd, daar zijn ups en downs vaak veel gematigder, en ook nog een verspreid over een lange periode.”

3. George Michael & Aretha Franklin – I Knew You Were Waiting (for Me)
“Dit liedje heb ik het allervaakst gehoord van alle liedjes ooit gemaakt. Dat komt trouwens waarschijnlijk omdat ik hem altijd op repeat zet, maar dan ook echt de hele middag. En ik zing hem dan keihard mee dus ook voor mijn huisgenoten is I Knew You Were Waiting (For Me) het liedje dat ze inmiddels het vaakst gehoord hebben, dus een win-win voor iedereen, lijkt me. Het is ook zo’n lekker dramatische tekst, ‘Voor jou beklim ik de hoogste bergen, de diepste dalen.’ Dat is toch heerlijk, als iemand dat tegen je zegt?” Zeker weten!

Denk je ‘weinig soeps, deze liedjes? In de zin van: ik zie er weinig soep in terug? Kan kloppen. Maar aan teleurgestelde lezers heeft niemand iets, dus geeft Kiki alsnog wat leuke soepfeitjes. Ja, soepstengels zijn eigenlijk taboe en zullen je in een restaurant scheve blikken opleveren. Categorie je spaghetti aan stukken snijden. Zoutstengels daarentegen mogen wel, mits bij een sterk gebonden soep, weet de purist. Geen taboe maar juist een trend: soepart. “Als een ware barista maak ik figuurtjes in je soep. Op verzoek of uit eigen initiatief. Het haalt Kiki de Kunstenares in mij naar boven. Tips voor de lezers: strooi basilicum als een hartje over de soep als je van iemand houdt. En voor een stiekeme boodschap is een vormpje van yoghurt of crème fraîche meer geschikt: je boodschap zinkt al snel onder de oppervlakte, dus niemand die het doorheeft.”

Oké, dan nu de prijsvraag: als Kiki een soep zou zijn, welke is dat dan? Antwoord: “Herderssoep met geitenvlees. Pittig, gecompliceerd, maar doodeenvoudig om te maken.” Ik zat er niet eens in de buurt. De gratis soepbonnen gaan zoals altijd weer aan mijn neus voorbij.