Bij Pluk de Nacht is film niet alleen op het grote doek te zien. Naast de Samsung Tab Sinema staat ook in Arnhem weer de enigmatische Videokubus op het terrein. De Daily Pluk belde maker Jorn van Eck terwijl hij geniet van een fietsvakantie elders in Nederland om te vragen hoe het zit.

Waarom maakte hij de kubus? “Dat is een lang verhaal”, lacht Jorn. In het huis van de tante van een vriendin van hem, met wie hij in 2008 samen afstudeerde aan de HKU, vonden de twee allemaal foto’s van een stel, Chris en Corrie. “In de jaren ’70 schoten zij ontzettend veel foto’s van elkaar, door heel Amsterdam. Niet alleen op straat, maar ook bijvoorbeeld op kraamvisite. Steeds twee foto’s op dezelfde locatie: eentje van Chris en eentje van Corrie. We vonden zoveel van dit soort leuke setjes dat we besloten er iets mee te doen. De foto’s waren allemaal in een vierkant formaat geschoten, dus toen hebben we de kubus bedacht. We hebben er subsidie voor aangevraagd, best wel een smak geld gekregen, hem laten maken en hem toen op straat gezet. Maar toen dat project afgelopen was, zaten we ineens met die kubus!”

Wat doe je daar dan mee? Een tijdje heeft Jorn geprobeerd de installatie zelf te verhuren, maar dat was best een gedoe. “Een paar festivals, waaronder Pluk de Nacht, huurden hem wel eens, maar na een tijdje vond ik het wel leuk geweest. Dit jaar heb ik hem verkocht aan Pluk en Movies That Matter.”

Of de kubus wat toevoegt aan de filmpjes die erop vertoond worden? Dat vindt Jorn er heel erg vanaf hangen. “Het wordt wel echt twee bij twee meter geprojecteerd, heel wat anders dan een normaal schermpje.” Toch werkt niet elk filmpje zomaar op de kubus. “Soms kan je filmpjes er beter specifiek voor laten maken. Je moet niet te lang blijven staan bij dat ding. Lekker kort en bondig werkt toch het best. Je moet namelijk van goede huize komen om iemand tegenwoordig drie minuten voor een kubus te laten staan!”

Naast een aantal korte films – waaronder Danielle, Londoners en video’s van zeedieren, zijn ook de subtiel bewegende Cinemagraphs van Tech Noir dit jaar op de Videokubus te zien. Jorn heeft er niets van gezien, maar hij vindt het wel goed zo. Hij is nu op vakantie en is voor de rest bezig met het grootbrengen van zijn nieuwste projecten: twee kinderen, van anderhalf en drieënhalf. En die kubus? Die is nu in goede handen.