Voor alles is een eerste keer. Zo hadden bij de eerste avond van de eerste editie van Pluk de Nacht in Utrecht een blind date geregeld die voor beide deelnemers de eerste keer zou worden. Spannend!

Aan mij de eer om de eerste Pluk-blind date van Utrecht te ontvangen. Om 20:30 hebben we afgesproken bij de binnenbar in de prachtige Werkspoorkathedraal. Bart (24, ICT-er) staat er al als ik aan kom zetten. Netjes op tijd dus! Hij staat een beetje te rillen. Van de zenuwen? “Nee, dat niet, maar ik heb eigenlijk nog geen avondeten gehad en al wel een biertje op.” Hij had dus gewoon een beetje trek. Waarom hij zich heeft opgegeven? Hij zag dat een vriendin van hem de blind date-oproep op Facebook had geliked. “Toen dacht ik: ‘fuck it’ en heb ik me opgegeven.” Met zo’n mentaliteit kan je nog eens wat meemaken!

We hoeven maar heel even te wachten op Isis (21, student HKU Vrije Kunst). Net niet te laat, maar ze moet dan ook even goed uitpuffen – hard gefietst. Isis heeft zelf al eens een blind date voor iemand anders georganiseerd en wil nu wel eens weten hoe het is om zelf aan zo’n geval mee te doen.

De date is compleet, dus ik geef ze hun consumptiebonnetje en breng ze naar de beruchte date-stoel. Ze hebben bekijks als ze het inmiddels stampvolle terrein doorkruisen en samen de stoel inklimmen: je bent toch een beetje een sitting duck zo in die opvallend grote strandstoel. Ik laat ze dus maar even met rust.

In de pauze ga ik nog even buurten. Wat vinden ze van de film? “Eigenlijk hebben we niet zo veel van de films meegekregen”, biechten de twee op. Ze zaten gewoon de hele tijd te kletsen. Je kunt als Pluk-redacteur geen beter nieuws krijgen! Met een gerust hart laat ik het stelletje dus verder hun gang gaan.

Even later rolt de aftiteling over het grote scherm en stromen de bezoekers langzaam naar binnen voor de nazit. De lekker ouderwetse hitjes en obscuurdere, maar grappige nummertjes die de DJ erin gooit, vragen erom om gek op te dansen. Terwijl ik met mijn vrienden mijn best doe, zie ik iets verderop de daters ook met elkaar in de weer. Dit belooft veel goeds!

De volgende ochtend bel ik ze vroeg op. Eerst Isis: “Het was een superleuke avond! Maar we hadden allebei niet echt een klik met elkaar. We hebben nog best veel gepraat en ik heb hem ook nog even naar de dansvloer meegenomen, maar we hebben uiteindelijk geen nummers uitgewisseld.” Bart kon dat allemaal wel beamen. “Ik vond het erg leuk om te doen, maar we hadden uiteindelijk toch niet echt genoeg gemeen.” Kan gebeuren.

Ook voor een Pluk-redacteur is de blind date spannend. Ook al ken je de mensen niet, je voelt je toch een beetje betrokken. Van een afstandje bezien leek alles erg goed te gaan, maar het is toch niets geworden. Helaas! Gelukkig hebben ze het naar hun zin hebben gehad. Een ding hebben ze in ieder geval wel gemeen: een blind date kunnen ze iedereen aanraden!