In 20,000 Days on Earth volgen we een dag in het leven van Nick Cave. Als muzikant verzorgt hij in die film natuurlijk overtuigend zijn eigen soundtrack, maar wat zijn de nummers die belangrijk zijn in het bestaan van de Pluk-bezoekers? Elke dag vragen we een willekeurige Plukker op het terrein naar drie nummers die de soundtrack van zijn of haar leven vormen.

Ze leerden elkaar kennen in club Studio 80, werden verliefd en zitten nu een jaar later voor het eerst samen bij Pluk. Voor het verhaal van Merel (26) en Michiel (25) tover ik onze vaste rubriek Soundtrack of Your Life om in gelegenheidsrubriek Soundtrack of Your Love. Kan niet anders dan dat mijn eindredacteur dit voor één keer door de vingers ziet.

Want, bedacht ik me zo, bij een koppel hoort een soundtrack, een palet aan liedjes die symbool staat voor een liefdesverhaal. Liedjes die de vlinders in je buik deden dansen, liedjes waarin je je geliefde herkent, liedjes die de relatie treffend verwoorden.

Vooraan zitten ze, vlak onder het scherm. Ze springen er uit, dit knappe koppel. Zij, met muts, op schoot bij hem, met pet. Eenzelfde blik, eenzelfde stijl, en ja, eenzelfde muzieksmaak, blijkt al snel. Merel en Michiel kwamen elkaar een jaar geleden tegen in Studio 80 in Amsterdam, waar ze graag komen vanwege de goede house. Ze voelden meteen een klik, met elkaar en met elkaars muziek. En samen naar muziek luisteren dat blijven ze doen. Thuis, op vinyl, of ze sturen elkaar setjes, voor onderweg. En als ze drie liedjes zouden kiezen voor op hun Soundtrack of Your Love? Ik wil ze de hoofdfilm de tijd geven om er over na te denken, maar ze waren er al snel uit.

1. Banks – Warm Water (Snakehips Remix)
“Dit is ons liedje”, zegt Michiel. “Het bleek het begin van onze verliefdheid. We liepen die bewuste avond Studio 80 uit, samen richting huis, toen Merel ‘m begon te zingen:

I think I may love you
If you give me some time
Maybe you’ll love me too

Dat liet Michiel zich geen twee keer zeggen, zo blijkt.

2. Spinvis – Voor ik vergeet
Nog een liedje dat ze in vervoering brengt. Het is één van de weinige Nederlandstalige. Merel: “Bij Nederlandse teksten komen de woorden misschien wat concreter bij je binnen, waardoor je de tekst erg letterlijk neemt. Engelse teksten ervaar ik vaak een tikkeltje abstracter, ze spreken meer tot de verbeelding.” Maar Spinvis lukt het ook. Merel: “Zijn liedjes zijn poëtisch, abstract. Melancholisch, vaak. Dit liedje gaat over het verstrijken van de tijd en de herinneringen die je samen opdoet. Bij Voor ik vergeet denk ik aan Michiel”.

3. True Romance Soundtrack – You’re so Cool
Een actiefilm de titel True Romance geven; het blijft een slimme marketingtruc van scriptschrijver Quentin Tarantino, denkt ook Michiel: “Vraag aan elke willekeurige vrouw of ze True Romance vindt klinken als een geschikte film voor een avondje samen op de bank, en het antwoord laat zich raden.” Heeft Michiel zijn Merel er ook ingeluisd? Verre van, Merel vond het een geweldige film: “True Romance is ons altijd bijgebleven. We kijken graag samen naar films, en dit was één van de eerste films die we samen zagen: over een liefdeskoppel op een spannend avontuur, ondersteund door een typerende soundtrack.”

Het scheelt deze redacteur een nacht lang zwoegen op een gevat einde van dit stukje; met deze metafoor maken Merel en Michiel de cirkel zelf voor mij rond.