De korte films van de Shorts Night (Un)Natural World zijn op Pluk de Nacht Utrecht niet op het grote, maar op een iets kleiner scherp te zien. Op het spiksplinternieuwe mobiele scherm van de Brommerbios, om precies te zijn.

De Brommerbios werd pas afgelopen donderdag officieel gepresenteerd. “Maar we liepen eigenlijk al heel lang met het idee”, zegt programmamaker Lotte Walrave, die de mobiele bioscoop samen met haar vriend, ruimtelijk ontwerper Maarten Slot, bedacht. “We houden allebei erg van films, van oude brommers, en van lekker buiten zijn, en dat samen is de Brommerbios.”

Het zetje om hun plan ook echt te ontwikkelen, kreeg het duo in de Utrechtse ‘probleemwijk’ Kanaleneiland, vertelt Walrave. “Maarten en ik wonen daar samen in de creatieve wijk Eiland 8. Daar wordt ieder jaar een wedstrijd voor creatieve projecten van de bewoners uitgeschreven, die wij dit jaar hebben gewonnen.” Van het prijzengeld à €10.000 kochten ze een oude bakbrommer, waar een uitvouwbaar scherm, beamer en speakers op werden gemonteerd.

Het was nog behoorlijk zoeken naar precies de bakbrommer die ze voor ogen hadden, zegt Walrave. “Het is echt een brommer met bak, en dus geen gemotoriseerde bakfiets. Uiteindelijk heeft Maarten hem in Steenwijk gevonden, anderhalf uur van Utrecht, bij de garage van ene John die auto’s en brommers verhandelt. Het was precies wat je je daarbij voorstelt!”

Vorige week was dus de presentatie, uiteraard in de tuin van hun Eiland 8-flat, en op Pluk de Nacht krijgt de Brommerbios nu zijn vuurdoop. De twee kwamen in Amsterdam vast even kijken op het festival, en voelden zich er direct thuis. “Op Pluk gebeurt ook alles uit liefde voor de film, en niet om er eens lekker aan te verdienen. Wij doen het ook gewoon voor de lol. Het moet leuk en open zijn, zodat iedereen kan aanhaken.”

De komende weken gaan Maarten en Lotte de hort op met hun Brommerbios, zoals het hoort met een mobiele bioscoop. “In samenwerking met Breaking Ground gaan we iedere donderdag programma’s van ongeveer anderhalf uur draaien. Altijd gratis, en steeds op een andere plek in Utrecht. Er zijn heel veel films die zo goed zijn, maar nooit de aandacht krijgen die ze verdienen. Korte films van net afgestudeerde makers, bijvoorbeeld. In de bioscoop kom je gewoon bijna niet terecht als je geen James Bond heet en geen miljoenen uit Hollywood meeneemt. Je kunt je film ook niet zomaar opsturen naar een bioscoop, maar bij ons is de drempel juist heel laag. Als de film maar goed is!”

De negen films uit het programma (Un)Natural World zijn dagelijks voorafgaand aan de hoofdfilm te zien in twee blokken, van 18:15 tot 19:00 en van 19:30 tot 20:15.