Een Pluk zonder Tha Bird is als een feest zonder dansje. Vanavond na Love Story van Florian Habicht laat ze ons swingen voor het tiende jaar op rij. Want, je weet het, Tha Bird is tha word.

Swaan Levy Janssen, oftewel DJ Tha Bird, is er bij vanaf Pluks geboorte tien jaar geleden. “Het is geen keiharde afspraak dat ik kom draaien, maar stiekem is het toch wel traditie geworden. Ja, eigenlijk is Pluk gewoon mijn vaste gig.”

Wie na het lezen van de filmtitel vreest dat er alleen maar geschuifeld gaat worden in de tent, zit er dik en vet naast. “Ik vind het altijd leuk om rekening te houden met de film, maar er moet wél worden gefeest. De film speelt in New York dus er komen wat New Yorkse hits voorbij en omdat de filmmaker Nieuw-Zeelands is draai ik ook kiwi muziek. Denk bijvoorbeeld aan Flight of the Conchords. Hun film Eagle vs. Shark is een echte Pluk-klassieker en ik word er blij van. Ik vind het heel belangrijk dat er humor in muziek zit.”

Achter de draaitafel verandert het lief ogende meisje met zwarte krullen in een rockende partyvogel – vrienden noemden haar vroeger grappend Slash als ze gitaar speelde met het haar voor de ogen. De dj-naam bedacht ze ooit voor de kampioenschappen luchtgitaar spelen in Paradiso. Ze haalde de finale. “Tha Bird slaat natuurlijk op mijn naam, Swaan, maar ook op het opsteken van je middelvinger. Zo van: zak er maar in, ik doe wat ik leuk vind! Mijn alterego achter de draaitafel is duidelijk een stuk minder verlegen…”

Wat gaat ze nog meer laten horen? “Het wordt een mix van oud en nieuw. Werkelijk alles kan langskomen, van ’30s tot electro. Ik probeer een tussenweg te vinden tussen wat ik zelf leuk vind en wat ik denk dat het publiek leuk vindt. Gouden regel is dat ik er zelf lekker op moet kunnen dansen.” Tha Bird belooft de feestsfeer er vanavond snel in te pompen. “In verband met de vergunning is de tijd die ik heb beperkt. Rustig een set opbouwen gaat niet, dus we gaan gewoon meteen knallen!”

Hier vind je één van de favoriete nummers van Tha Bird om alvast in de blije sfeer te komen!