Heeft Alexandra Duvekot (1984) groene vingers? Achter haar staan negen uit de kluiten gewassen kamerplanten; ik zie onder meer een ficus, een vetplantje en een exotische palm. Nu zien ze er gezond uit, maar dat is ooit anders geweest. Duvekot redde de verdorde, zieke en treurige planten voor haar bijzondere experiment The Plant Orchestra. Niet de gieter of plantenvoeding speelde in hun herstellingskuur een centrale rol, maar geluid en interactie tussen de planten en hun verzorgster.

“Planten lijken veel meer op mensen dan je denkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat planten reageren op hun omgeving door een specifiek geluid uit te zenden”, legt Alexandra Duvekot uit. “Dat geluid kunnen we gewoonlijk niet horen vanwege de frequentie; ons oor pikt het niet op. Maar we reageren wel op andere manieren.”

Planten zijn dus net mensen; ze zoeken contact en varen wel bij deze interactie. Gefascineerd door deze wetenschap zocht Duvekot manieren om deze woordeloze conversatie zichtbaar en hoorbaar te maken. Het resultaat is te beleven in de tent op het Plukterrein: een bijzondere installatie van Alexandra en haar ‘dansende’ planten. Ze communiceren via geluid uitgezonden op een frequentie van 432 Hertz, een frequentie waarop natuurlijke elementen goed communiceren. De plantreactie wordt met gevoelige sensoren gemeten en vertaald in beweging. Een lange, vibrerende toon is hoorbaar in de tent; bladeren ritselen. De artieste is verbonden met haar planten in een soort dans, waarbij ze als een slangenbezweerder haar orkest lijkt te bespelen.

“Ik hoop dat mensen zich hierdoor bewuster worden van andere communicatievormen dan taal en spraak alleen”, antwoordt Alexandra, wanneer ik vraag naar haar drijfveren. “Communicatie met planten vindt plaats op een heel ander niveau, daar kunnen we heel veel leren. Ook over onze omgang met elkaar en onze leefomgeving.” Alexandra heeft dus niet alleen groene vingers, maar ook een groene visie op de mens. En haar planten? Die reageren goed op dit contact: “Ze zijn erg gegroeid”, klinkt het trots.

Alexandra is ook vanavond met haar The Plant Orchestra op Pluk. Een overzichtsexpositie van haar werk is in september te zien in Gust van Dijk, Tilburg.