Kort maar krachtig, dat zijn de voorfilms en shorts op het festival ieder jaar weer. De Daily Pluk achterhaalt de verhalen van de makers. Pablo Larcuen kwam op het idee voor Elephant tijdens een road trip naar Amsterdam.

Related movies

Wanneer we Pablo Larcuen via Skype vragen hoe hij op het idee voor Elephant kwam, schiet hij in de lach: “Heb je even? Het is nogal een lang verhaal!” Om vervolgens, zonder mijn antwoord af te wachten, direct van wal te steken.

“De film zou onze afstudeerfilm worden, alleen mochten we geen afstudeerfilm maken, omdat ons plan niet door de selectie was gekomen. Maar de producent van het bedrijf dat de afstudeerfilms maakte, was onder de indruk van de film die we in ons derde jaar hadden gemaakt, dus hij liet ons toch een korte film maken. Maar niet het scenario dat we hadden ingediend. Dus we hadden een week om een nieuw scenario te schrijven. We hadden totaal geen inspiratie, dus we gingen op road trip, naar Amsterdam om precies te zijn. Bij een tussenstop in Parijs zaten we in een café en maakte ik gedachteloos een tekening van mijn vriend. Gewoon een soort realistisch portretje van hoe hij daar op zijn stoel zat. En toen stapte Wes Anderson plotseling het café in! Daar waren we compleet ondersteboven van, en we hebben het een tijdje over zijn films gehad. En toen hij weer vertrok, vond ik het ineens jammer dat ik geen tekening met meer creativiteit heb gemaakt. Dus ik maakte een nieuwe tekening, van mijn vriend als een olifant. En zo begon het! Maar omdat we maar zo kort de tijd hadden om het te schrijven, was het scenario niet zo goed. Ik bedoel: niet zo doortimmerd als de kortfilms die we daarvoor hadden gemaakt. Dus aan het eind van de draaiperiode zaten we met een korte film van twintig minuten die helemaal nergens op sloeg! Het heeft ons zes maanden aan montage gekost om uit het materiaal dat we hadden het verhaal te destilleren dat je nu ziet. Maar hoewel ik misschien niet helemaal tevreden ben met het resultaat, was het alle moeite dubbel en dwars waard. Het maken van je afstudeerfilm gaat immers om de ervaring, en dat bracht dit ons zeker!”

Duidelijk. En Amsterdam, zijn ze daar op die road trip nog beland? “Absoluut! Ik ben heel vaak in Amsterdam geweest, een paar weken geleden was ik er nog om een videoclip te maken voor de Nederlandse band Palmbomen. Ik heb in 2009 zelfs een tijdje in Amsterdam gewoond, vlakbij het festivalterrein van Ploek dee Nakt. Met een vriend ben ik toen één avond op het festival geweest. Er werden allemaal korte films vertoond, maar ik kan me absoluut niet meer herinneren welke. Mijn vriend en ik dachten namelijk dat we stiekem een privéfeestje ingeslopen waren, dus we waren constant bang dat we er uit gegooid zouden worden!”