Marco Mooren en Richard Lie van WIFIWORKS zitten beschut onder de projectiecontainer en verzorgen het lokale WiFi-netwerk van Pluk de Nacht. En dan hebben we het niet over gewoon een beetje data stralen. Als je inlogt op het Pluk-netwerk kun je foto’s uploaden en spelletjes spelen met elkaar op het filmscherm.

De afgelopen twee jaar werken Marco en Richard al samen met Pluk. “Het is een leuke testplek voor de concepten waar we aan werken”, vertelt Marco. “Het is sowieso een leuk festival om te zijn, omdat het publiek zo fijn meedoet. De lol voor ons is het uitproberen van manieren om het publiek eigenlijk uit zijn smartphone-focus te krijgen en met elkaar contact te zoeken.”

Via het WiFi-kanaal ‘Pluk Wifi hier kan je namelijk inloggen op een exclusief netwerkje dat alleen op het Stenen Hoofd toegankelijk is. “Het is net als je WiFi-netwerk thuis, maar dan stoerder”, legt Marco uit. Wanneer je verbinding maakt ‘popt’ er een browsertje op waar je onder andere het programma van de avond kan bekijken en je eigen foto’s kan uploaden, die vervolgens op het scherm te zien zijn.

Daarnaast kun je via het netwerk ook oldskool Frogger spelen op het grote scherm. “Dat is maar een simpel spelletje, maar wel leuk”, zegt Marco een beetje melancholisch. “Nu speel je nog om beurten,” vult Richard aan, “maar we streven er naar dat je tegen elkaar kunt spelen, dat is leuker maar zat er dit jaar nog even niet in. We hebben ons nu vooral op de techniek gericht, aan de aankleding werken we nog.”

Maar over één ding zijn ze heel tevreden. “Het leukste vinden wij het bierspelletje”, zegt Marco. “Die is nieuw. Op verschillende momenten op de avond verschijnen er snapshots van twee willekeurig gekozen bezoekers op het grote bioscoopscherm van Pluk de Nacht. Als ze elkaar kunnen vinden in de mensenmassa, dan krijgen ze van ons een biertje bij de bar.”

“We willen ons concept graag op meer plekken uit gaan proberen”, vertelt Marco. “Maar we hebben betere programmeurs nodig. We hebben zelf nu de techniek in de vingers, maar er kan meer. We zitten te denken aan een schatzoekspel of een digitaal kaartenspel. Je kan heel veel kanten uit met dit plaatsgebonden wifi-concept.” Dan onderbreekt Richard hem: “Er zijn 27 mensen ingelogd, we moeten even wat werk doen Marco!”