Blogster Melissa-Sue Sastrowiardjo van het gloednieuwe weblog De Pit, voor en door Amsterdamse jongeren, was een avond op Pluk en deelt haar ervaringen met ons.

Een zwoele donderdagavond, ideaal om bij het Stenen Hoofd op loopafstand van het Centraal Station een avondje gratis films te kijken. Een vriendin en ik komen na negenen aan. Het terrein is al bomvol met mensen op strandstoelen en kleedjes. De sfeer voelt goed. Er zijn eet- en drinkkraampjes, er hangt mooie verlichting en dat het terrein vlak aan het water ligt, werkt ook sfeerverhogend.

We besluiten eerst een drankje te halen, omdat we toch weinig kans hebben op een goed plekje. Kom dus echt ruim op tijd! De drankjes zijn duur (gemiddeld €3 per drankje). Maar als je je bedenkt dat Pluk de Nacht elk jaar het festival mogelijk maakt door de opbrengst van de hapjes en drankjes is het begrijpelijk. Je mag ook eigen consumpties meenemen.

De hoofdfilm, It’s Such a Beautiful Day, begint rond half tien en eindigt ruim een uur later. Deze Amerikaanse animatiefilm van Don Hertzfeldt gaat over iemand met dementie, die langzaam de grip op de realiteit verliest en zijn geliefde personen niet meer herkent. Omdat wij nog op zoek waren naar zitplekken (die ons uiteindelijk niet bepaald een geweldig zicht op het scherm boden), misten wij stukken van de film en konden we daardoor de film ook niet meer zo goed volgen. Daarom ga ik na afloop over tot actie en vraag de reacties van mijn buurvrouwen en -mannen.

Een jongeman naast mij is kritisch: “Ik vond de film wel grappig, soms iets te grappig, gezien het thema. Als je zoiets als dementie aansnijdt, vind ik niet dat je erom hoort te lachen. Het was wat saai, omdat het verhaal zo langdradig was. Verder vind ik de sfeer top, fijne mensen en je kunt hier lekker eten kopen.”

Dan, een koppel, waarvan de jongen in slaap gevallen was. Het meisje zegt: “Dat het een tekenfilm was, vind ik leuk, want dan word je niet heel erg afgeleid van hoe de personages eruit zien. Je let echt op de inhoud. Ook leuk dat je je eigen interpretatie aan het idee erachter kunt geven. Dat je je in gezelschap toch eenzaam kunt voelen of dat iedereen hetzelfde kan lijken. Chill dat je je eigen eten en drinken mee mag nemen. Iedereen is heel vriendelijk tegen elkaar. Veel leuker dan in je eentje thuis op de bank zitten!”

We ontmoeten een Amerikaans koppel, Anna en Fernande. Anna: “Ik werk zelf in interactive arts, dus de film sprak me wel aan. Sommige stukken waren wel wat random, maar de overige stukken compenseerden dat. Mooi toen de hoofdpersoon dingen ging waarderen, omdat hij wist dat hij bijna dood zou gaan. Dit is mijn eerste keer hier. Ik heb in verschillende landen gewoond waar ze iets soortgelijks organiseren. Ik denk dat dit festival best het terrein uit mag breiden, zodat er ook meer mensen kunnen komen. Er is zoveel animo.”

Wat vindt mijn vriendin Nuray eigenlijk? “Je krijgt bij aankomst meteen een goede indruk, het ziet er gezellig uit. De film begreep ik niet echt. Er zaten leuke stukjes in, maar ook rare dingen zoals dat een hele oude oma kattenhoofden over haar hoofd wreef. En een klein jongetje dat het water in loopt terwijl hij naar de zon kijkt. Niet echt mijn ding. Maar als de film je niet echt aanspreekt, kun je ook gewoon met een drankje aan de kant zitten kletsen en van het uitzicht genieten. Een aanrader, bijna geen geld kwijt en een gezellige avond!”

Mij valt de muziek op die in de pauzes wordt gedraaid; onder andere Atoms for Peace en SBTRKT. Elke avond draait een dj bij een ‘kort maar krachtig feestje’ in Klup De Nacht.

Kortom: ontzettend gezellige sfeer, goed eten en drinken, gratis films, goede muziek af en toe, wat wil je nog meer? Oh ja, nog een paar handige tips: reserveer een strandstoel van tevoren – daarmee doe je de mensen van Pluk De Nacht ook nog eens een gunst – of neem een strandlaken mee. Kom op tijd zodat je niets van de film mist. Neem een truitje mee voor als het op een warme zomerdag ’s avonds toch afkoelt. Het festival duurt nog tot zaterdag 17 augustus.

Bron: http://roosblogt.nl/melissa-sue-plukt-de-nacht/
Meer: www.depit.nl