Fictie uit het echte leven is hot. Michel Gondry liet jongeren uit de Bronx hun eigen leven vertonen in The We and the I; Florian Habicht wordt in Love Story echt verliefd op zijn hoofdrolspeelster; en Paco León verfilmde in Carmina or Blow Up de sterke verhalen van zijn moeder. Hoe zouden de filmversies van de levens van Pluk-bezoekers er uit moeten zien?

Joey Janssen (22) en Jochem Padt (24) zitten ruim op tijd voor de Shorts Night klaar in hun strandstoelen. Ze hebben couscous en worstjes mee, inclusief bestek en schoteltjes. Een film over hun leven? “Misschien zou een day-in-the-life film wel kunnen”, denkt Jochem. “Als we aan het barbecueën zijn op het strand. En dan wordt het best spannend, want dan komen er vosjes.”

Joey zou een “epic actie skate film ook wel tof vinden. Door Berlijn, want daar zijn we net geweest.” Dat vindt Jochem goed, al skate hij nu niet meer, omdat hij te veel brak. “Berlijn is een mooie setting, zo industrieel. Laten we een actiefilm doen. En dan worden we achterna gezeten door enge omaatjes. Of nee, ik krijg ruzie met een Jamaicaan. Of nee, met een uitsmijter. We werden namelijk best vaak geweigerd in de Berlijnse clubs, omdat we met vijf jongens waren.”

Goed. Jullie skaten door Berlijn en willen een club in, maar worden geweigerd. En dan. Komen de enge oma’s nog terug? En wie speelt jullie?
“Ik wil wel dat die slechte acteur uit The Matrix mij speelt,” zegt Joey. “Keanu Reeves. Mét een zonnebril, maar zonder leren jas. Ik wil hem nog wel een kans geven. En de oma wordt Annet Malherbe. Die lijkt ook een beetje op jouw moeder.”

Jochem lacht. “Dat is goed. En wie speelt mij?” Ze komen uit op Ryan Gosling. Die komt met zijn mooie looks wél binnen, concluderen ze, maar Keanu Reeves niet. De bouncer wordt ofwel vertolkt door Dwayne ‘The Rock’ Johnson of de Mexicaanse Danny Trejo. Bomen van mannen in ieder geval. “Maar is het nou niet leuker als Keanu wordt gered door Annet?”, oppert Jochem. Joey reageert: “Dat kan wel. Maar ik wil ook graag nog een sicke vechtscène met Keanu en Danny Trejo. En Scarlett Johanssen moet er sowieso in. Die heet dan Heidi. Of nee, Kara.” Jochem lacht. “Dat is een inside joke. Zo heet een scharrel van een vriend van ons.”

En wie gaat hem regisseren?
Met Quentin Tarantino wordt het wel heel bloederig, vindt Jochem. “Dat vind ik ook wat te voor de hand liggend”, zegt Joey. Ze denken even na. Dan zegt Jochem: “We kunnen ook een beginnend regisseur de kans geven. Reinout bijvoorbeeld.” Reinout Scholten van Aschat bedoelt hij, een veelbelovend acteur die net van de toneelschool af is, en een van Jochems beste vrienden. “Maar die maakt toch geen films?” vraagt Joey. Daarom juist, vindt Jochem: “Hij heeft al zijn eigen voorstellingen gemaakt zelf gemaakt. Dit kan hem op weg helpen.”

Is dat het dan? Of komt er nog heftige actie?
Joey denkt na. “Dit is het, denk ik. Misschien moet het maar een korte film worden. Dat kan toch ook?”