Bij de ingang van het Stenen Hoofd vind je dit jaar een kleine, zwarte caravan, inclusief rode loper. Cineville biedt de kleinste bioscoop van het festival. Wat bezielt ze?

Niels Büller, algemeen directeur van Cineville, legt het concept van de caravan uit: “De caravan ligt in het verlengde van het basisidee achter Cineville. Dat is: kwaliteitsfilm zo toegankelijk mogelijk maken. De Cinevan staat op het meest toegankelijke filmfestival met de hoogst mogelijke kwaliteit. Ik ben al sinds de oprichting van Pluk aan het zoeken om met Cineville iets toe te voegen. We hebben er een paar jaar over gedaan, want het was hier al zo goed. Nu hebben we een caravan tot bioscoop omgebouwd. We tonen hier de beste korte films die er in de afgelopen tien jaar op Pluk de Nacht hebben gedraaid.”

Het idee is moeilijk tot één persoon terug te voeren, aldus Büller, maar de uitvoering van de Cinevan komt op het conto van Bram van der Linde. De Cineville-stagiair vertelt: “Twee weken geleden kwam ik de caravan op internet tegen, bij ene meneer Woltus. Die bleek in een woonwagenkamp in Maastricht te wonen. Topgozer! Hij heeft ons supergoed geholpen. De caravan had alles wat in een normale caravan zit: keuken, bed, bank. We hebben hem leeggestript, zwart geschilderd en opnieuw ingericht. We hebben inspiratie gehaald uit de zalen van The Movies en De Uitkijk, met zwart behang en subtiele, mooie belichting. We hebben de smaak echt goed te pakken gekregen, want het scherm dat erin zit en de beamer zijn ook echt goed. De bioscoopstoelen kochten we ook via internet.”

Met tien dagen Pluk de Nacht in Amsterdam is het voor de caravan nog niet over, vertelt Van der Linde: “Het idee is: Cineville on Tour. Na het festival gaat de caravan naar de Pleinbioscoop en naar Pluk de Nacht in Den Haag. Het streven is om op elk festival een andere programmering te hebben, specifiek op die plaats van toepassing. Het tourschema staat binnenkort op Cineville.nl.”