The {} And: Interactive Live Cinema Event
- special
- 90'
- English spoken
Wat herinner je je nog van onze eerste ontmoeting? Hoe heb ik je onlangs teleurgesteld? Welke van mijn onhebbelijkheden vind je het leukst? Heb je met mij de beste seks van je leven? En wat zou je doen als ik vreemd zou gaan? Zomaar een greep uit de vragen die je voor de kiezen kunt krijgen bij de interactieve ervaring The {} And, gepresenteerd i.s.m. IDFA DocLab.
Ja, The {} And is een website, en ook een korte film. Maar dat is niet wat je bij Pluk voor je kiezen krijgt. Hier krijg je, in de woorden van makers Nathan Phillips en Topaz Adizes, een ervaring voorgeschoteld.
Voor het webproject legden de makers dertig koppels een selectie voor uit hun database van 412 verschillende vragen. Ongemakkelijke vragen, diepgravende vragen, lollige vragen, net-over-het-randje vragen, vrijpostige vragen. Die koppels waren vaak stelletjes, maar niet altijd; ze zetten ook beste vrienden tegenover elkaar, of exen, of ouders en hun kinderen. Elk tweetal kreeg een speciaal voor hen uitgezochte set vragen en de opdracht om die aan elkaar te stellen.
Zonder dat ze vooraf wisten wat de vragen zouden zijn. En met drie camera’s op ze gericht. De enige regel: elke vraag moet gesteld worden, maar ze hoefden niet per se antwoord te geven.
Op het Pluk-veld vol liefdeskoppels, smachtende singles, ouders met kinderen en vriendengroepen, gaat “interactief” ineens iets héél anders betekenen dan online.
Het resultaat is een website waar de bezoeker op basis van een paar tamelijk willekeurige vragen (“beslis je met je hoofd of je hart?” of “is geld bedoeld om rente te vangen of om te laten rollen?”) een persoonlijke film van pakweg anderhalve minuut voorgeschoteld krijgt, met fragmenten die op een intuïtieve manier te linken zijn aan de gegeven antwoorden – of misschien juist helemaal niet.
Leuker is het misschien wel om vervolgens naar hartelust verder te kunnen browsen, langs de gesprekken van specifieke koppels of compilaties van de verschillende antwoorden die op eenzelfde vraag werden gegeven. De losse filmpjes waar je doorheen laveert, snijden geraffineerd tussen de drie camerastandpunten, meestal in splitscreen weergegeven: links en rechts losse close-ups van beide gespreksgenoten, en in het midden een wijder shot van de twee samen. Maar die opzet is niet statisch: Phillips en Adizes snijden voor extra emotioneel effect zo af en toe naar een close-up, of geven juist het overzichtsshot extra ruimte bij een pijnlijke stilte.
Maar op Pluk gaat er dus iets anders gebeuren. Want op zo’n veld vol liefdeskoppels, smachtende singles, ouders met kinderen en vriendengroepen, gaat “interactief” ineens iets héél anders betekenen dan online. Wat precies? Dat moet je gewoon zelf komen bekijken. Of nee: meemaken, en mee maken. En wie dan de smaak te pakken heeft, kan zich melden om ook echt onderdeel te worden van de online versie – hou daarvoor de Daily Pluk in de gaten.
De ingrediënten voor de avond zijn in ieder geval simpel: koppels, vragen, een publiek… en grenzeloze eerlijkheid. Want juist waar het conflict ligt, kun je een diepere intimiteit bereiken, stellen de makers – zo lang je maar met elkaar blijft communiceren.
Joost Broeren