Buy Me a Gun
- long
- 84'
- English subtitles
In een desolaat Mexico dat volledig wordt beheerst door drugskartels proberen de verslaafde Rogelio en zijn dochter Huck te overleven, ergens tussen hoop en wanhoop.
Regisseur Julio Hernández Cordón specificeert niet wanneer zijn semi-post-apocalyptische zevende speelfilm Buy Me a Gun zich afspeelt. Maar heel ver ligt het gewelddadige Mexico dat hij schetst, waar – aldus een openingstekst – “de vrouwen zijn verdwenen en de kartels alles, alles in handen hebben”, niet af van het hedendaagse Mexico zoals we dat uit het nieuws kennen. De recensent van The Hollywood News omschreef de wereld die Cordón schetst als ergens halverwege Beasts of the Southern Wild en Mad Max en daar zit zeker wat in.
In dit desolate landschap proberen Rogelio en zijn dochter Huck het hoofd boven water (of beter: boven het zand) te houden. Rogelio’s vrouw en hun oudste dochter zijn al verdwenen, opgeslokt door de kartels, en om haar van hetzelfde lot te behoeden gaat Huck door het leven als jongen – al weet het groepje ‘lost boys’ met wie ze optrekt wel beter. Ondertussen probeert Rogelio, de opzichter van een honkbalveldje, wanhopig zijn drugsverslaving onder controle te houden, en ondertussen de criminelen die alles voor het zeggen hebben te vriend te houden.
Dat het met Rogelio en Huck niet lang goed kan blijven gaan, dat is al snel duidelijk. De Guatemalteeks/Mexicaanse regisseur Cordón, die een reputatie opbouwde als maker van volstrekt onafhankelijke, anarchistische lowbudgetfilms, is er dan ook niet op uit om ons te verrassen met onverwachte plotwendingen. Veel liever leeft hij zich uit in onverwachte details: de ingenieuze camouflagemethodes van Hucks vriendjes; een roze rookpluim uit een trompet; een slagveld vol lijken weergegeven in papieren uitsnedes.
Maar het hart van Buy Me a Gun ligt in de band tussen vader en dochter. De film vermengt hun perspectieven – de groeiende wanhoop van Rogelio, de drammerig naïeve hoop van Huck – tot een even breekbare als aangrijpende fabel over de uiterste consequenties van drugsgeweld.
Joost Broeren-Huitenga