Kunstenaars Daan Bramer en Jonathan Straatman hebben samen Culturele Vrijhaven de Nijverheid opgericht. Pluk de Nacht is dit jaar te gast op hun geweldige terrein in Utrecht. Tussen het klussen vertelt Jonathan Straatman over de toekomstplannen van zijn omvangrijke atelier, inclusief veelbelovende horeca. “We staan open voor alles en iedereen.”

Met een immens atelier, groeiend horeca­gedeelte en gigantische open ruimte aan het water, inclusief – jawel – een paar van de echte hoerenboten van het Utrechtse Zandpad, heeft Jonathan Straatman een ruwe diamant in het Utrechtse kunst- en horecawezen te pakken. Samen met fotograaf en Ex-Bunker-oprichter Daan Bramer opende hij vorig jaar in september de deuren van de Nijverheid, een Culturele Vrijhaven voor een klein dozijn kunstenaars.

Al is de Nijverheid er niet alleen voor de kunstenaars. Integendeel: “De grote loods is er ook voor evenementen en bezoekers,” legt Jonathan uit op een bloedhete vrijdag. Net zat hij nog te klussen. Zo gaat hij even zwemmen, want dat kan hier ook. Hij gaat verder: “Theater, film, muziek; we willen dat we alles wat cultureel is een plek kunnen geven.” Daarom is hij verheugd dat Pluk de Nacht vijf dagen buurman komt spelen. “Met al die stoeltjes en bezoekers in de open lucht – en met dit heerlijke weer – ziet het er indrukwekkend uit.”

Speciaal voor Pluk de Nacht hebben een aantal kunstenaars wat van hun werk tentoongesteld in een bescheiden, maar interessante expositie. “Ze waren zo enthousiast toen ze hoorden over Pluk, dat ze gelijk aan de slag gingen.” Dat enthousiasme zoeken Jonathan en Daan bewust op. “Wij proberen hier een aanstekelijke sfeer te creëren waarin je steeds mensen tegenkomt met te gekke projecten. Zo wordt iedereen gemotiveerd om goed aan het werk te blijven.”

Gelegen aan de Nijverheidsweg, rondom de industriële Schepenbuurt van Utrecht, heeft de Nijverheid een ongewone locatie. “We hebben deze plek gekozen omdat het op fietsafstand is van het centrum, maar nog wel dat rauwe karakter heeft.” Jonathan heeft ook een persoonlijke connectie met de omgeving: “ik studeerde architectuur en fine arts toen de HKU nog op de Tractieweg zat. Daar was een vrijblijvend sfeertje waar nu nostalgisch op wordt teruggekeken. De HKU is verhuisd toen dit gebied eigenlijk nét interessant werd. Nu hebben ze het allemaal zeer netjes. Er is zelfs een keer aangifte gedaan toen studenten op de muren van het pand tekenden. Hier willen we juist weer dat rauwe kunst­academie­sfeertje terughalen, maar dan met alle leeftijden en stijlen door elkaar zodat iedereen elkaar kan aansteken.”

Dat eclecticisme wordt gereflecteerd in wat de Nijverheid allemaal wel niet huisvest: verscheidene kunstenaars, een binnen- en buitenterrein, een aantal voormalig hoerenboten waarin een museum, atelier en bierbrouwer komen, én een riante horecaruimte. Een deel hiervan is al helemaal operationeel, sommige dingen (met name het zandpadmuseum en een nieuwe bierbrouwer van de oprichters van Oproer) moeten nog komen. Maar wie na Pluk de Nacht de smaak te pakken heeft is al meer dan welkom. Jonathan bevestigt: “we zijn inmiddels erkende horeca met koffie, wifi en bier op de tap. Op vrijdagavond hebben we vaak pizza-avond uit onze steenoven. Op 15 september zijn hier theater­voorstellingen tijdens het UITfeest.”

Zo kan Jonathan nog wel even doorgaan. Letterlijk: “we hebben nog veel te doen, maar we hopen vooral dat mensen weten dat er hier altijd iets geks kan gebeuren: een voordracht die geleverd wordt, een installatie die in première gaat of een koorddanser die over je heen wandelt. We staan open voor alles en iedereen.”

Foto’s: Angela Jutte