Vlakbij de ingang van het festivalterrein staat Romy bij een vrolijk vintage bestelbusje van waaruit ze “fair chain koffie” serveert. Dat gaat nog een stap verder dan de bekendere fair trade koffie.

 

Bij fair trade worden de boeren wel beter betaald voor hun koffiebonen, maar worden de bonen nog steeds gebrand in het land waarnaar de koffie wordt geëxporteerd. En juist dat branden levert de meeste winst op. Romy serveert koffie van Moyee, een Nederlands bedrijf dat zorgt dat de bonen worden gebrand in de landen waar ze ook worden verbouwd. Dat gebeurt vooral in Ethiopië, waar koffie oorspronkelijk vandaan komt.

“In die landen ontbreekt het vaak ook aan kennis en de juiste apparatuur om koffie te branden”, vertelt Romy. “Moyee brengt die kennis en apparatuur naar die landen toe zodat ze het wel zelf kunnen doen.”

Voor Pluk de Nacht werkt Moyee samen met koffieshop August. “Dit busje is van Moyee,” legt Romy uit, “maar Koffieshop August beheert hem. Koffieshop August heeft ook een eigen bus; daarmee staan we elk weekend op een ander festival, hij staat nu in Maastricht. We verkopen koffie, thee en cakes. De koffie die we verkopen is altijd van Moyee.”

Door het uitzonderlijk idealistische concept is Moyee koffie een stukje duurder dan andere koffie. “Koffieshop August kan wel rondkomen, maar ik zou niet zeggen dat we heel veel winst draaien”, aldus Romy. “Maar dat hebben we er graag voor over om de wereld zo ietsje mooier te maken.”

Foto: Sofie Simao

Foto’s: Sofie Simao